Aasialaista eläinkauppaa

Luonnonlääkkeiden, eksoottisten lemmikkien ja herkkuruokien ahnas kysyntä luo pohjan lailliselle ja laittomalle miljardibisnekselle, joka tyhjentää metsiä, peltoja ja meriä.

torstai 11. helmikuuta 2010 teksti Bryan Christy

Laiha, silmälasipäinen malesialainen nimeltä Wong Keng Liang astui syyskuun 14. päivänä 1998 Japan Airlinesin lennolta Méxicon kansainväliselle lentokentälle. Hänellä oli yllään haalistuneet farkut ja vaaleansininen t-paita, johon oli painettu valkoinen liskonpää. Yhdysvaltain kala- ja riistaviraston (USFWS) viisihenkisen erikoisyksikön johtaja George Morrison oli mukana vastaanottokomiteassa. Muutaman sekunnin sisällä pidätyksestä Anson (kuten villieläinkauppiaat ja alan viranomaiset kautta maailman Wongin tuntevat) kuskattiin Meksikon poliisin raudoittamana alakertaan ja sieltä maan suurimpaan vankilaan.

Morrisonille ja hänen ryhmälleen Anson Wong oli vuosisadan saalis – maailman etsityin uhanalaisten lajien salakuljettaja. Hänen pidätyksessään oli mukana Australian, Kanadan, Meksikon, Uuden-Seelannin ja Yhdysvaltain viranomaisia. Vaivalla väännettyyn voittoon kulminoitui puoli vuosikymmentä kestänyt peiteoperaatio, jota pidetään yhä kaikkien aikojen onnistuneimpana eläinten ja kasvien kansainvälisen salakaupan rikostutkintana.

Moni valtio piti kasveihin ja eläimiin liittyviä rikoksia aivan liian pitkään toisarvoisina. Ansonin tuomion kautta Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjät halusivat osoittaa maailmalle, että uhanalaisten lajien salakuljettajat ovat rikollisia. He syyttivät Ansonia luonnonvaraisten lajien kauppaa säätelevän liittovaltion lain (ns. Laceyn lain) rikkomisen lisäksi salaliitosta, salakuljetuksesta ja rahanpesusta. Anson taisteli Yhdysvaltoihin luovuttamistaan vastaan lähes kahden vuoden ajan mutta suostui viimein tuomiosopimuksiin ja tunnusti rikokset, joista olisi voitu määrätä yhteensä 250 vuoden vankilatuomio ja lähes kymmenen miljoonan euron sakot. Lopulta 7. kesäkuuta 2001 hänet tuomittiin 5 vuoden ja 11 kuukauden vankeuteen (josta vähennettiin jo istuttu 2 vuoden ja 10 kuukauden tutkintavankeus) ja noin 40 000 euron sakkoihin. Hänelle langetettiin lisäksi vapautumishetkestä käynnistyvä kolmen vuoden eläintenmyyntikielto.

Tuomari erehtyi, jos kuvitteli moisen kiellon tepsivän Anson Wongiin. Pian Ansonin pidätyksen jälkeen hänen vaimonsa ja liikekumppaninsa Cheah Bing Shee perusti uuden yhtiön nimeltä CBS Wildlife, joka vei luonnonvaraisia lajeja Yhdysvaltoihin Ansonin istuessa vankilassa. Ansonin pääyhtiö, Sungai Rusa Wildlife, jatkoi toimintaansa kiellosta huolimatta. Nyt vapaalla jalalla oleva Anson on perustamassa uutta eläintarhaa, joka saattaa osoittautua hänen kaikkein röyhkeimmäksi hankkeekseen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...