Aito yksisarvinen löytyi: Kauriilla oli harvinainen epämuodostuma

Sloveniassa on ammuttu taruolentoa muistuttava kauris. Mytologioiden yksisarvisilla oli kierteinen sarvi keskellä otsaa, ja paikallisten uskomusten mukaan ne tuottivat joko onnea tai epäonnea. Slovenian yksisarvinen oli kuitenkin ihan oikea eläin.

maanantai 17. marraskuuta 2014 teksti Jason Bittel - National Geographic Daily News

Metsäkauriilla, jonka eräs metsästäjä ampui Celjessä Sloveniassa elokuussa, on sarvissaan äärimmäisen harvinainen epämuodostuma. Sen syynä on todennäköisesti sarvien varhaisessa kehitysvaiheessa tapahtunut loukkaantuminen. Tällaiset loukkaantumiset ovat kauriilla yleisiä, ja ne voivat muuttaa sarvet tavalla tai toisella normaalista poikkeaviksi.

Yksisarvinen löytyi Sloveniasta

Slovenialaisen ”yksisarvisen” epämuodostuma on niin harvinainen, että tutkija Boštjan Pokorny, joka vahvisti eläimen aitouden, ei ollut koskaan nähnyt luonnossa vastaavaa.

”Tällä lajilla vain uroksilla on sarvet. Niitä on kaksi, ja ne ovat yleensä symmetrisiä luurakenteita, jotka lähtevät pääkallosta”, kertoo Boštjan Pokorny, Velenjessä toimivan ekologian tutkimuslaitoksen ERICo:n apulaisjohtaja, sähköpostissa.

”Tällä erittäin epätyypillisellä ja kiinnostavalla uroksella kaksi sarvea, joiden pitäisi olla toisistaan erillään, olivat kasvaneet yhdeksi suureksi ulokkeeksi.”

Taianomaiset sarvet

Metsäkauris on Slovenian runsaslukuisin ja laajimmalle levinnyt riistaeläin. Valtio pitää tarkasti huolta sen kannasta ja määrää, kuinka monta eläintä vuosittain saadaan metsästää.

”Yksisarvisen” ampunut metsästäjä oli valinnut saaliinsa sillä perusteella, että sillä oli jo paljon ikää, ja myös siksi, että sillä oli vain yksi sarvi. Kauris voi menettää osan sarvistaan monella tavalla, esimerkiksi tapaturmassa tai tappelussa. Pitkän välimatkan päästä metsästäjällä ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuutta havaita, että tällä kauriilla oli harvinainen epämuodostuma eikä siltä vain muuten ollut toinen sarvi pudonnut pois, sanoo Boštjan Pokorny.

Vaikka slovenialainen yksisarvinen ei ollut taruolento, sen sarvissa – joita on kaikilla kaurislajeilla – on jotain taianomaista. ”Solut, jotka saavat sarvet kasvamaan, ovat erikoisimpia tunnettuja soluja”, sanoo Kip Adams, auktorisoitu villieläinbiologi ja Yhdysvalloissa Georgiassa toimivan Quality Deer Management Association -järjestön koulutuksesta vastaava johtaja. Sarvet ovat nopein tunnettu luuaineksen syntymuoto nisäkkäillä.

Kauriiden sarvet koostuvat luukudoksesta, ja ne kasvavat ja putoavat yleensä vuosittain. Sen sijaan monien muiden eläinten (muun muassa paksusarvilampaan) sarvet ovat pysyviä, ja ne koostuvat lähinnä sarveisaineesta – samasta aineesta kuin hiukset ja kynnet.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...