Amazonin tuorein apina

Amazonin sademetsästä Kolumbiasta löytyi punertava ja partasuinen titiapinalaji.

maanantai 16. elokuuta 2010 teksti Christine Dell'Amore, National Geographic News

Tutkijat näkivät titiapinoihin kuuluvan Callicebus caquetensiksen ensimmäistä kertaa jo 1960-luvulla. Caquetán provinssin eteläosan poliittinen levottomuus kuitenkin piti tutkijat poissa aina vuoteen 2008, jolloin tutkimusretkikunta pystyi viimein määrittämään partasuisen apinan uudeksi titilajiksi.

Kissan kokoinen kädellinen on ”kiehtova”, koska se pariutuu eliniäkseen, ja se taas on epätavallinen ominaisuus apinoiden joukossa, sanoo retkikunnan johtaja Thomas Defler, Bogotássa toimivan Kolumbian kansallisen yliopiston primatologi. Parien näkee usein istuvan yhdessä oksalla hännät toisiinsa kietoutuneina.

Tyypillinen caquetántitipariskunta saa poikasen kerran vuodessa, ja isä kantaa valtaosan sen hoitovastuusta imettämistä lukuun ottamatta, Defler kertoo. Syytä tähän ei tiedetä, mutta Deflerin mukaan asiaan liittynee jokin evolutiivinen etu.

Tutkimushankkeen ovat rahoittaneet Conservation Internationalin kädellisrahasto ja Conservation International Colombia, ja se julkaistiin Internetissä 12. elokuuta Primate Conservation -lehdessä.

Vastasyntynyt caquetántiti joutuu liikkumaan yhä enemmän maan pinnalla, koska Kolumbian karjatalouden kasvu pilkkoo Amazonin sademetsiä entistä pienemmiksi palasiksi, Defler sanoo.

Lisääntynyt maassa liikkuminen saattaa lajin entistä alttiimmaksi saalistajille, esimerkiksi kissaeläimille ja petolinnuille, hän jatkaa.

Caquetántitejä arvioidaan olevan nykyisin alle 250, joten kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokitellee kädellisen äärimmäisen uhanalaiseksi, arvelee Defler. Defler lisää, että onneksi apinat näyttävät kuitenkin pystyvän elämään sekundaarimetsissäkin eli alueilla, jotka ovat metsittyneet uudelleen hakkuiden jälkeen.

Caquetántitejä elää noin neljän yksilön ryhmissä Caquetán provinssin jokien varsilla. Muiden hedelmänsyöjien tapaan tälläkin apinalajilla on ratkaiseva osansa kasvinsiementen levittämisessä sademetsässä, korostaa Thomas Defler.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...