Apinoillakin on keski-iän kriisi

Keski-iän kriisiin joutuminen saattaa motivoida apinoita ja ihmisiä parantamaan elämäntilannettaan, kertoo uusi tutkimus.

keskiviikko 28. marraskuuta 2012 teksti Amanda Fiegl, National Geographic News

Harmi, etteivät simpanssit voi ostaa urheiluautoja. Uuden tutkimuksen mukaan ihmiset eivät nimittäin ole ainoita, jotka käyvät läpi keski-iän kriisin. Myös simpanssien ja orankien onnellisuus heikkenee suunnilleen niiden elämän puolivälissä.

"Pinnalla saattaa tapahtua erilaisia asioita, mutta syvemmällä tasolla näillä kolmella lajilla on jokin yhteinen tekijä, joka sen aiheuttaa", sanoo tutkimusta johtanut skotlantilaisen Edinburghin yliopiston kädellispsykologi Alexander Weiss.

Tutkijaryhmä pyysi yli viidensadan eläintarhassa elävän simpanssin ja orangin hoitajaa viidestä maasta täyttämään kyselylomakkeen, jossa kartoitettiin kunkin heidän hoitamansa eläimen hyvinvointia, yleistä mielialaa, niiden sosiaalisista kontakteista ilmeisesti saamaa nautintoa ja sitä, kuinka hyvin ne saavuttivat tavoitteitaan (esimerkiksi tietyn esineen tai paikan häkistään).

Lomakkeessa jopa kehotettiin vastaajaa asettumaan eläimen asemaan ja arvioimaan onnellisuuttaan.

Perustuuko keski-iän kriisi evoluutioon?

Kun Weissin ryhmä esitti tulokset kaaviona, niistä muodostui tuttu käyrä, joka koukkaa alaspäin eläinten elämän puolivälissä ja lähtee sitten iän myötä kohoamaan. Samanlainen U-muoto on käynyt ilmi useissa ihmisten ikää ja onnellisuutta käsittelevissä tutkimuksissa.

Sosiaaliset ja taloudelliset tekijät saattavat osin selittää onnellisuuskäyrän koukkausta ihmisillä: kenties se liittyy muuttuviin odotuksiin, katkeruuden hylkäämiseen tai yksinkertaisesti siihen, että tavaran määrä kasvaa iän myötä. Weiss kuitenkin arvelee, että kyse saattaa olla jostakin alkukantaisemmasta tekijästä.

"Me kehotamme ottamaan askeleen taaksepäin ja tarkastelemaan asiaa laajemmin. Onko olemassa todisteita siitä, että kaiken takana onkin evolutiivinen pohja?" sanoo Weiss, jonka johtama tutkimus julkaistiin äskettäin Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

"Sen tiedostaminen, että samaa ilmiötä esiintyy sekä ihmisillä että muilla kädellisillä, avaa koko joukon mahdollisia selityksiä."

Tartu tilaisuuteen

Vaikka keski-iän kriisiä pidetäänkin yleensä negatiivisena asiana, Weiss uskoo alakulosta olevan hyötyä evoluution kannalta.

Elämän keskivaiheilla ihmisillä ja ihmisapinoilla on usein käytössään enemmän resursseja kuin nuoremmalla iällä, joten tavoitteiden saavuttaminenkin saattaa olla helpompaa. Tyytymättömyyden tunteet saattavat olla luonnon tapa motivoida meitä "takomaan, kun rauta on kuumaa", sanoo Weiss.

"Se saattaa tuntua kurjalta, mutta kenties aivot vain yrittävät narrata meitä parantamaan olojamme ja tilannettamme käskemällä ryhdistäytymään ja yrittämään, kun olemme parhaassa iässämme", hän sanoo. "Ja minusta se on todella voimakas ja positiivinen viesti."

Käyrä nousuun

Tieto siitä, että keski-iän kriisi on luonnollinen ja ohimenevä osa elämää, voi auttaa ihmisiä tulemaan toimeen sen kanssa, sanoo Weiss. Myös hoitajat voivat kenties parantaa vankeudessa elävien ihmisapinoiden elämänlaatua, jos he pystyvät tiedostamaan sen, missä iässä eläimet hyötyisivät lisähuomiosta tai muusta piristyksestä.

"En usko, että tämä selittäisi tyhjentävästi iän myötä tapahtuvat onnellisuuden muutokset, mutta se tuo asiaan uuden ulottuvuuden", sanoo Weiss.

Alexander Weiss on aiemmin tutkinut persoonallisuuden ja onnellisuuden välistä korrelaatiota sekä simpansseissa että ihmisissä. Seuraavaksi hän aikoo paneutua lähemmin sukupuolen ja sosiaalisen ryhmäytymisen kaltaisten tekijöiden vaikutuksia.

"Toivon tämän vahvistavan tietoisuutta siitä, että meillä on opittavaa läheisimmistä sukulaiseläimistämme."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...