Bonobot ratkovat kiistoja seksillä

Bonobot pitävät hyvää henkeä yllä harrastamalla monenlaista seksiä eri kumppanien kanssa.

torstai 21. maaliskuuta 2013 teksti Gitte Hou Olsen

Bonobot ratkovat kiistoja seksillä. Ne harjoittavat esimerkiksi suulle suutelua, suuseksiä, sukuelinten hyväilyä käsin, urosten välistä penismiekkailua ja uroksen nousemista toisen selkään.

Bonobot ovat kummastuttaneet ihmisiä aina siitä lähtien kun niiden olemassaolo tuli tutkijoiden tietoon 1920-luvulla. Bonobot muistuttavat tavallisia simpansseja, ja siksi niitä kutsuttiinkin ensin kääpiosimpansseiksi, mutta nykyisin ne tunnustetaan omaksi lajikseen (Pan paniscus). Ne käyttäytyvät monessa mielessä täysin toisin kuin simpanssit. Ensinnäkin lauman johtopaikkoja pitävät hallussaan naaraat, ja toisekseen ne käyttävät seksiä yhteisönsä sosiaalisena sidosaineena.

"Simpanssit ratkovat seksiin liittyviä kiistoja voimalla; bonobot taas ratkovat valtaan liittyviä kiistoja seksillä", sanoo biologi Frans de Waal.

Johtuvatko erot gorilloista? Yhden teorian mukaan simpanssien ja bonobojen käyttäytymisen väliset erot johtuvat gorilloista.

Bonobot elävät Kongojoen eteläpuolella, missä ei ole miljoonaan tai kahteen viime vuoteen elänyt gorilloja. Näin ollen niiden ei ole tarvinnut kiistellä gorillojen kanssa ravinnosta. Kun bonobojen ja simpanssien tyypillinen ravinto (hedelmät, lehdet ja jossain määrin eläinproteiinikin) käy vähiin, bonobot voivat kaikessa rauhassa vaihtaa gorillojen ravintoon (suuriin korsikasveihin ja tärkkelyspitoisiin mukuloihin), jota riittää vuoden ympäri. Kongojoen toisella puolella elävät simpanssit eivät voi tehdä samoin, joten ne joutuvat kokemaan laihoja kausia.

Kyseessä on ratkaiseva ero, jolla on ollut vaikutusta sosiaaliseen käyttäytymiseen, selittää antropologi Richard Wrangham. Ravinnonetsintäryhmien suhteellinen vakaus merkitsee sitä, että heikoimmilla yksilöillä on aina turvanaan liittolaisia, mikä tapaa lieventää dominanssitaisteluita ja muita kärhämiä.

Toinen vakauden seuraus liittyy hänen mukaansa bonobonaaraiden sukupuolirytmeihin. Simpanssinaaraista poiketen niiden ei ole olosuhteiden takia pakko esittäytyä äärimmäisen viehättävinä ja äärimmäisen valmiina parittelemaan kaikkien mahdollisten urosten kanssa vain lyhyinä, tasaisesti toistuvina ajanjaksoina. Bonobolla, joka elää suuremmassa ja vakaammassa ravinnonhankintaryhmässä, on Wranghamin mukaan "varaa sukuelinten pitkäkestoiseen turvotukseen".

Lue reportaasi bonoboista Lataa bonoboartikkeli napsauttamalla alla näkyvää painiketta. Sinua pyydetään liittymään natgeo.-fi-sivuston jäseneksi, jos et vielä ole tehnyt niin. Liittyminen kestää noin minuutin eikä maksa mitään.

Bonobofaktoja

  • Bonoboja elää luonnossa 15 000-20 000 yksilöä
  • Bonoboja elää vain Kongon demokraattisessa tasavallassa
  • Bonoboja elää vain Kongojoen eteläpuolella
  • Bonoboja uhkaavat salametsästys ja elinympäristöjen häviäminen
  • Bonobot ovat rauhoitettuja Kongon demokraattisessa tasavallassa

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...