Hinduille ne symboloivat apinajumala Hanumania, jonka apina-armeija auttoi sanskritinkielisen eepoksen mukaan pelastamaan Rama-jumalan Sita-vaimon demonikuninkaan vallasta. Mustat naamat ja raajat muistuttavat palovammoista, joita Hanuman sai suorittaessaan sankaritekojaan.

Galleria: Intian hanumaaniapinat

Intian hyppivät hanumaaniapinat voivat olla pyhiä, hyödyllisiä tai pelkästään kiusallisiakin.

tiistai 23. lokakuuta 2012

Intian hyppivät hanumaaniapinat voivat olla pyhiä, hyödyllisiä tai pelkästään kiusallisiakin. Kuvat: Stefano Unterthiner

Ovatko nämä apinat emoja? Eivät välttämättä. Hanumaaninaaraat jälkeläisineen elävät tiukassa ryhmässä vahtien toistensa poikasia. Poikasen ohut, tumma syntymäasu muuttuu muutamassa kuukaudessa tiheäksi ja kullanharmaaksi turkiksi.

Nuori uros hyödyntää pyhää asemaansa. Satoja hanumaaneja, joiden nimi viittaa hindulaiseen jumalaan, liikkuu vapaasti histo­riallisessa Mandor Gardenin puistossa Jodhpurin ulkopuolella. Retkiherkkuja – tarjottuja tai pihistettyjä – on riittämiin. Jotkut ihmiset kuitenkin pitävät apinoita pelkkinä kiusankappaleina.

Autiomaan hanumaanit suojautuvat harvinaisen kaatosateen synnyttämältä vesiputoukselta. Tharin aavikko on yleensä sietämättömän kuuma ja kuiva: lämmintä voi olla jopa 50 astetta. Noin 60 senttimetriä korkeat ja 11–18-kiloiset apinat ovat ihmisten ohella karun aavikon ainoat kädelliset.

Pitkä häntä auttaa hanumaaneja tasapainottelemaan kallioilla. Hännästä on hyvä myös kiskoa. Tämän kuvan tarkkailijalta menee mainio tilaisuus sivu suun.

Poikasten elämä on vaarallista. Puolet apinoista kuolee sairauksien tai petojen vuoksi tai silloin, kun hanumaaniuros ottaa ryhmän johtoonsa ja tappaa poikasia.

Selviytyjät voivat kuitenkin elää lähes 40-vuotiaiksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...