Kutiavat simpanssit vahvistavat eläinten naurutaidon

Nauru yhdistää apinoita ja rottia, sillä ne ovat toistaiseksi ainoat eläimet, joiden tiedetään osaavan nauraa. Kutittelukokeissa ne ovat osoittaneet selviä merkkejä hymyilystä, tirskumisesta ja jopa nauramisesta.

maanantai 27. heinäkuuta 2015 teksti Liz Langley

Simpanssit nauravat ja hymyilevät

Psykologi Marina Davila Ross brittiläisestä Portsmouthin yliopistosta tutkii naurun kehitystä. Hän on koemielessä kutitellut pieniä orankeja, gorilloja ja simpansseja. Niiden kaikkien reagointia voi verrata ihmisen nauruun.

Kesällä 2015 PLOS ONE -tiedelehdessä julkaistu Rossin uusin tutkimus perehtyy pintaa syvemmältä naurun syntyyn ja siihen, miksi se on tärkeää lajitoverien keskinäiselle viestinnälle.

Rossin tutkiessa simpansseja kävi ilmi, että ne osaavat myös hymyillä. Hänen mukaansa se osoittaa, että simpanssit pystyvät viestimään yksityiskohtaisemmin ja monipuolisemmin kuin on oletettu. Niiden kykyjä voisi verrata siihen, että ihminen esimerkiksi pystyy yhtaikaa hymyilemään ja puhumaan.

Ross arvelee, että saamme kiittää naurutaidoistamme viimeisiä ihmissuvun ja isojen apinoiden yhteisiä esivanhempia, jotka elivät 14–16 miljoonaa vuotta sitten.

Nauru on jyrsijöidenkin huvia

Naurua herättäviä kokeita on tehnyt myös psykologi ja neurologi Jaak Panksepp Washingtonin valtionyliopistosta. Hän sai rottia kutittelemalla aikaan korkeita riemunkiljahduksia, samanlaisia, joita kuului jyrsijöiden leikkiessä keskenään.

Panksepp on päätellyt, että leikki ja naurulta kuulostava ääni kuuluvat yhteen ja että ne siksi ovat tärkeitä rottien hyvinvoinnille ja sosiaalisille taidoille. Kokeen aikana kutittelu nimittäin hauskuutti rottia niin paljon, että ne pyrkivät vapaaehtoisesti takaisin kutittavan käden luo.

Koerotta ilmaisee vihan tunteita. Meneillään olevat tutkimukset ovat paljastaneet rottien viestivän monenlaisilla tunteilla, joihin kuuluu naurua muistuttava ääni. Kuva: Vincent J. Musi / National Geographic Creative

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...