Simpanssi ahertaa saadakseen rikki puun halkeamassa sijaitsevan mehiläispesän. Pesän särkemiseen tarvitaan lähes 40 minuuttia aikaa ja puolen tusinaa eri kokoista tikkua. ”Hunajankopsuttelu” on opittua käyttäytymistä, jota on havaittu ainoastaan Afrikan keskiosissa.

Kuvagalleria: Totuus simpansseista

Kongon Goualougon kolmion simpanssit eivät ole nähneet ihmisiä juuri koskaan, joten ne osoittavat meitä kohtaan suurta mielenkiintoa. Ne ovat myös verrattoman taitavia työkaluntekijöitä.

keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Kongon Goualougon kolmion simpanssit eivät ole nähneet ihmisiä juuri koskaan, joten ne osoittavat meitä kohtaan suurta mielenkiintoa. Ne ovat myös verrattoman taitavia työkaluntekijöitä. Kuvat: Ian Nichols

Moton ryhmän simpanssit seurustelevat aamiaisen jälkeen kylläisinä latvustossa. Ruuanhankintaryhmien koko ja kokoonpano muuttuvat jatkuvasti. Hedelmöivä puu voi saattaa yhteen yksilöitä, jotka eivät ole nähneet toisiaan viikkokausiin.

Simpanssi yhtyy vedestä innostuneiden sade­metsäläisten kuoroon Nouabalé–Ndokin kansallispuistossa.

Urossimpanssi on tullut onkivapa ja pistokeppi mukanaan termiittikeolle kalastelemaan proteiinipitoista välipalaa. Simpanssi on repäissyt puusta kovan, suoran tikun. Suussaan se pitelee pehmeämpää vartta, jota se on työstänyt vetämällä sitä hampaidensa välitse niin, että viimeiset 15 senttimetriä ovat rispaantuneet.

Se puhkaisee termiittikeon tukevammalla kepillä...

...ja ujuttaa toisen työkalun reikään.

Jos yritys onnistuu, ötököitä takertuu harjaksiin, kun simpanssi vetää tikun ulos keosta.

Pieni simpanssijoukko laukaisee videokamera-ansan, jolla tutkijat tarkkailevat kohteitaan vaikuttamatta niiden käyttäytymiseen. Vuosikymmenen kestänyt tutkimustyö koskemattomassa elinympäristössä on avannut uusia näkökulmia.

Primatologit Dave Morgan ja Crickette Sanz tutkivat työkaluja, joita simpanssit käyttävät ravinnonhankintaan. Simpanssit tökkivät maanalaisia muurahaispesiä tällaisilla pitkillä puunvesoilla ja keräävät pintaan ärsytettyjä hyönteisiä tikuilla.

Naaras tassuttelee poikanen mahasta roikkuen viikunapuun oksalla 40 metrin korkeudessa. Tämä tiheälatvustoinen metsä tarjoaa sadoille simpansseille ravintoa, suojaa ja seuraa sekä korkealla kulkevia reittejä, joita pitkin ne voivat liikkua koko elinalueellaan.

Aikuinen simpanssi puhkaisee kepillä reiän termiittipesään, nuorempi simpanssi leikkii toisella kepillä. Tutkijat ovat havainneet, että simpanssit ovat taitavia käyttämään erilaisia työkaluja.

Leopardit metsästävät simpansseja ja oleilevat siksi lähellä hyönteispesiä ja hedelmäpuita, joihin tutkijat ovat asentaneet kamera-ansoja.

Primatologi Crickette Sanz tekee ruumiinavauksen leopardin tappamalle simpanssille.

Dave Morgan kerää gorillan ulostetta ja selvittää siitä gorillojen sukulaisuussuhteita. Kongolaiset oppaat seuraavat tarkasti tapahtumia.

Simpanssi lepää korkealla puussa. Goualougo Triangle Ape -hankkeen tutkijat arvioivat, että heidän 147 neliökilometrin laajuisella tutkimusalueellaan elää noin 400 simpanssia.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...