Kuvareportaasi: Intian pyhät kiusanhenget

Intian hyppivät hanumaaniapinat voivat olla pyhiä, hyödyllisiä tai pelkästään kiusallisiakin.

tiistai 23. lokakuuta 2012

Intiassa apinointi nousee omiin ulottuvuuksiinsa. New Delhissä koulutetaan hanumaaneja pelottelemaan pois aggressiivisia reesusmakakeja ja muita villieläimiä, jotka voisivat kulkeutua julkisiin tiloihin ja tehdä tepposiaan. Kun kaupunki isännöi Kansainyhteisön kisoja lokakuussa 2010, tuholaisia torjuttiin 38 hanumaanin voimin. Hanumaaneja arvostetaan muinakin kuin vartijoina.

Hinduille ne symboloivat apinajumala Hanumania, jonka apina-armeija auttoi sanskritinkielisen eepoksen mukaan pelastamaan Rama-jumalan Sita-vaimon demonikuninkaan vallasta. Mustat naamat ja raajat muistuttavat palovammoista, joita Hanuman sai suorittaessaan sankaritekojaan.

Apinoiden elämäntyyli heijastelee tätä arvostettua asemaa. Jodhpurin kaupungissa Tharin autiomaan reunalla noin 2100 luonnonvaraista hanumaania pomppaa toistuvasti ihmisten maailmaan maistelemaan sen antimia. Paikalliset hindut tekevät eväsretkiä puistoihin hanumaanien kanssa ja muuttavat alttareita uhrilahjapuffeteiksi apinoille. Jotkut antavat pyhien eläinten näpistellä puutarhastaan.

Se on mukavaa vaihtelua Tharille, missä kihisevä kuumuus ja rutikuiva ilma tekevät hengissä pysymisestä vaikeaa ja apinoiden on kaiveltava kasveja ja satunnaisia hyönteisiä ruuakseen. Koska useimmat hanumaanit elävät puissa, ne kiipeilevät aavikon korkeille kallioille tai kököttävät talojen katoilla.

Ihmisväestö kuitenkin kasvaa nykyään ripeästi, ja ihmiset saattavat intoutua kostamaan, mikäli apinoiden puutarhavierailut äityvät täysimittaisiksi ryöstöretkiksi. Siksi näinkin rakastettu eläin saattaa joskus muuttua ei-toivotuksi vieraaksi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...