Loinen aivopesee simpanssit

Uuden tutkimuksen mukaan Toxoplasma gondii -loinen muuttaa simpanssien käyttäytymistä ja tekee niistä saalistajille helppoja uhreja.

keskiviikko 17. helmikuuta 2016 teksti Nadia Deleuran

Taudin kuvaus on kuin suoraan kauhuelokuvasta: loinen valtaa isäntänsä aivot ja muuttaa tämän tahdottomaksi zombiksi.

Tarina on kuitenkin totisinta totta lähimmän sukulaisemme simpanssin kohdalla.

Current Biology -tiedejulkaisussa kerrottiin tässä kuussa simpansseista, jotka sairastuttuaan Toxoplasma gondii -loisen levittämään toksoplasmoosiin alkoivat hakeutua paikkoihin, joissa oli leopardin virtsaa.

Koska loinen pystyy lisääntymään ainoastaan kissaeläimissä, esimerkiksi leopardeissa, se käyttää simpansseja kulkuneuvonaan päästäkseen lisääntymään. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutissivusto IFL Science.

Leopardin virtsan houkutus 33 simpanssia, joista osa oli saanut toksoplasmoositartunnan ja osa ei, osoitti, että tartunnan saaneet simpanssit ovat kiinnostuneita ainoastaan leopardin virtsasta.

Kohtalokasta näiden simpanssien kannalta on, että ne ovat leopardien lempiruokaa.

Kyseessä on uraauurtava havainto, koska yleensä loistartunnat eivät vastaavalla tavalla manipuloi nisäkkäiden käyttäytymistä.

Toxoplasma gondii -loinen muokkaa simpanssien käyttäytymistä päästäkseen lisääntymään leopardin elimistössä. Kuva: Pinterest

Tutkimuksen mukaan Toxoplasma gondii -loinen pystyy lisääntymään vain leopardin kaltaisten kissaeläinten elimistössä. Tästä syystä ne muokkaavat isäntäeläimensä käyttäytymistä ja saavat isäntänsä "unohtamaan" perityn, petoeläintä kohtaan tuntemansa pelon.

Vaikuttaa samoin myös ihmisiin Simpanssi on ihmisen lähin sukulainen, ja toksoplasmoosiin sairastuneen ihmisen käyttäytyminen muistuttaa simpansseilla todettuja oireita, The National Center for Scientific Research toteaa asiaa koskevassa lehtitiedotteessaan.

Muut tutkimukset osoittavat, että loisten tunkeuduttua ihmisen aivoihin vaikutukset ovat samanlaisia kuin simpansseilla.

Tartunta muuttaa ihmisen käyttäytymistä ja persoonallisuutta myös siten, että keskittymiskyky ja reaktionopeus kärsivät.

Lue lisää loisista, jotka vaikuttavat eläinten käyttäytymiseen

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...