Lumiapinat auttavat toisiaan synnytyksessä

Kiinalaiset tutkijat pääsivät hiljattain seuraamaan, kuinka lumiapinanaaras toimi ”kätilönä” toiselle lauman synnyttävälle naaraalle. Sellainen on erittäin harvinainen näky kädellisten keskuudessa.

tiistai 26. huhtikuuta 2016 teksti Nadia Deleuran

Eläinten maailmassa naaraat hoitavat synnytyksensä usein itse, mutta joskus on hyvä saada hieman apuakin.

Uusi tutkimus osoittaa, että yhden apinalajin keskuudessa saman lauman naaraat saattavat auttaa synnyttävää naarasta ja toimia kätilöinä.

Tervetullutta synnytysapua

Kiinalaiset tutkijat seurasivat äskettäin, kuinka eräs lumiapinanaaras synnytti poikkeuksellisesti päiväsaikaan ja vieläpä toisen naaraan toimiessa ”kätilönä”.

Tällainen tapaus on erittäin harvinainen kädellisten keskuudessa.

Lumiapinat yllättivät tutkijat toimimalla kätilönä synnytyksen aikana. Kuva: Pinterest

Kun viimeisillään tiineenä ollut naaras alkoi käydä levottomaksi, laumakumppani astui kätilön rooliin ja toimi synnyttäjän tukena koko synnytyksen ajan.

Kätilöapina pysytteli tuoreen emon seurassa ja sai sekä silittää poikasta että pitää sitä sylissään – mutta vain 77 minuutin aikana synnytyksen jälkeen. Näin tapauksesta kirjoitti BBC.

Kädellisten taidot ovat pitkälle kehittyneitä

Kädelliset synnyttävät todella harvoin päiväsaikaan. Yleensä ne synnyttävät yöllä, jotta ne voivat pysytellä piilossa ja suojella vastasyntynyttä poikastaan. Tämäkin käy ilmi BBC:n raportista.

Synnytyksen ajoitus selittää myös sen, miksi lumiapinoiden kätilöpuuhat paljastuivat vasta nyt. Samalla se on jälleen yksi osoitus siitä, että kädellisten elämäntavoissa on vielä paljon piirteitä, joista meillä ihmisillä ei ole aavistustakaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...