Oranki pelasti tutkijan

Kun kädellisten tutkija Agustín Fuentes eksyi sademetsään Borneossa, hän ei osannut arvata, että apuun tulee oranki. Fuentes kertoo alla eksymisestään ja pelastumisestaan.

torstai 23. toukokuuta 2013 teksti Agustín Fuentes

Nykyään tällaista eksymistä ei enää tapahtuisi, sillä minulla olisi GPS mukana. 20 vuotta sitten Tanjung Putingin kansallispuistossa sijaitsevaa Camp Leakeyn orankitutkimusleiriä ympäröivä sademetsä oli kuitenkin tutkimatonta seutua.

Apinaa etsimässä

Yritin löytää metsästä apinaa nimeltä sininaamasureli, ja käveltyäni merkityillä poluilla neljän tunnin ajan luulin nähneeni sellaisen. Otin riskin ja astuin polulta sivuun. 45 minuuttia myöhemmin tallustin yhä eteenpäin näkemättä ainuttakaan apinaa.

Arvelin polun kulkevan jossain lähitienoolla, ja arvasin suunnan kompassin perusteella. Puoli tuntia myöhemmin en ollut vielä paniikissa mutta kieltämättä hermostunut. Minulla oli otsalamppu, joten olin jossain määrin varautunut tilanteeseen, mutta pimeän tullessa perille löytäminen kävisi yhä vaikeammaksi.

Polun ulkopuolella oli todella paljon nähtävää, sillä siellä ihmiset eivät vielä olleet häirinneet sademetsän elämää. Yhdessä kohdassa näin aukiolla sinisenä kimmeltävän laikun, ja lähestyin sitä. Laikku värähti, ja satoja sinisiä perhosia lehahti ilmoille. Niiden kohdalla näkyi iso sianlantakasa, joka oli houkutellut perhosia.

Oranki ojensi auttavan kätensä

Lähdin etelään päin ja ajattelin tulevani jossain vaiheessa joelle, jos en osuisi polulle jo ennen sitä. Parikymmentä minuuttia myöhemmin tulin merkitsemättömälle polulle ja kuulin metsästä kahahduksen. Uskoin siellä olevan villisian tai jonkin pienen villikissan, ja osoitin lampullani äänen suuntaan.

Siellä olikin oranki, jonka kasvot näyttivät tutuilta. Se oli yksi orangeista, joita leirissä kuntoutettiin. Katselimme toisiamme, ja orankinaaras ojensi minulle kätensä. Sitten se johdatti minut kädestä pitäen leiriin. Sekin oli ilmeisesti menossa illaksi kotiin.

Agustín Fuentes

National Geographicin nousevaksi kyvyksi nimeämä tutkija.

Erikoisala

Primatologia

Paikka

Borneo

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...