Kun siemenet, hedelmät ja lehdet ovat vähissä, apinat syövät jäkälää, oksia ja kaarnaa. Ravintoa haalitaan noin viiden kilometrin säteeltä, mutta reviirin koko voi olla 25 neliökilometriä.

Sinikasvoiset apinat

Ilmastonmuutos, metsästäjät ja hakkuut ovat ajaneet lumiapinat kylmille syrjäseuduille.

torstai 17. helmikuuta 2011

Ilmastonmuutos, metsästäjät ja hakkuut ovat ajaneet lumiapinat kylmille syrjäseuduille. Kuvat: Cyril Ruoso

Apinat ylittävät jokia ja kivikoita ketterästi, mutta kuvaaja näki muutamien kyllä kompuroivan ja liukastelevan jäisessä maastossa.

Lumiapinat viettävät yli 90 prosenttia ajastaan puissa, jonne nämäkin naaraat ovat nousseet sukimaan toistensa turkkeja.

Perhe lämmittelee Keski-Kiinan vuoristossa, missä pakkaset jatkuvat viikkoja ja lumi peittää maata maaliskuun lopulle. Ani harva apina kestää tätä karumpia olosuhteita.

Uros uhittelee tunkeilijalle, naaras – kenties uroksen kumppani – seuraa tilannetta taempana. Verenvuodatus on harvinaista; yleensä hurjemmin esiintyvä voittaa.

Alle kaksivuotias lumiapina istuu oksalla Zhouzhin suojelualueella Kiinassa. Sukukypsyys saavutetaan seitsemänteen ikävuoteen mennessä, eliniänodotteesta ei ole tietoa.

Nämä nuoret urokset näyttäisivät paiskaavan kättä, mutta todellisuudessa ne yrittävät kiskoa toisiaan alas painiin, joka valmistaa niitä kiistoihin asemasta ja reviireistä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...