Surevatko gorillat ja simpanssit?

Puistonvartija on nähnyt naarasgorillan, joka ilmeisesti suri kaksiviikkoisen poikasensa kuolemaa. Ruzuzi-niminen gorilla piti ruumiin luonaan viikon ajan. Katso myös video simpanssilaumasta, joka näyttää surevan kuolleita lajitovereitaan.

tiistai 31. toukokuuta 2011

Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevan Virungan kansallispuiston puistonvartija Innocent Mburanumwe onnistui huhtikuussa ottamaan kuvia ensi kertaa emoksi tulleesta gorillasta, Ruzuzista, joka vaikutti surevan alle kahden viikon ikäistä poikastaan.

Innocent Mburanumwe kertoi Ruzuzin pitäneen poikasen ruumista luonaan yli viikon ajan.

On tiedetty jo pitkään, että gorillat huolehtivat kuolleista. Mburanumwe on nähnyt ainakin kolme kertaa ennenkin samankaltaista käyttäytymistä kuin nyt Ruzuzilla.

Katso video simpansseista, jotka näyttävät surevan

© 2011 National Geographic. Videon esityslupa: K. A. Cronin ja E. van Leeuwen

Surevatko simpanssit sitä, että yhdeksänvuotias uros ja poikanen ovat kuolleet?

Tutkijat eivät mielellään käyttäisi sanaa "surra", mutta ainakin yksi heistä voi hyvin kuvitella, että kuvat saavat ihmiset "ajattelemaan ainakin hetken sitä, mitä muiden kädellisten päässä voi tapahtua".

Tutkijat pyrkivät välttämään liikaa inhimillistämistä

Virungassa eläinlääkärinä toimiva Jan Ramer sanoo: "Vaikka emme voi varmasti tietää, mitä niiden päässä liikkuu, näyttää joka tapauksessa siltä, että jotkut gorillat surevat tai että ne eivät voi hyväksyä lajitoverinsa kuolemaa.”

"Kun täysikasvuinen naaras kuoli viime vuonna, sen kolme poikaa pysyttelivät ruumiin äärellä 24 tuntia", lisää Jan Ramer, joka on Mountain Gorilla Veterinary Project -hankkeen paikallisjohtaja. Hän on tutkinut vuorigorilloja 1980-luvun puolivälistä alkaen.

"Uskon, että ne olivat alakuloisia ja hämmentyneitä, ja sellainen olen itsekin, kun suren jotakin."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...