Video: Kapusiinit ovat luonnon taitavimpia pähkinänsärkijöitä

Uudet tutkimukset ja videomateriaali osoittavat Brasilian kapusiiniapinoiden käyttävän kivityökaluja yllättävän samaan tapaan kuin ihmiset ammoin.

maanantai 9. toukokuuta 2016 teksti Liz Langley // National Geographic

Kapusiiniapinat ovat tunnetusti älykkäitä, mutta niiden taitavuus pähkinöiden avaamisessa sisusta murskaamatta yllätti tutkijat.

Kuten videonäytteistä voi nähdä, apinat valitsevat ensin juuri sopivan kivisen työkalun ja käyttävät sitten vain tarpeellisen määrän voimaa pähkinän särkemiseen. Ne tutkivat pähkinää jokaisen iskun jälkeen ja säätävät seuraavan iskun voimaa havaintojensa perusteella.

Menetelmä vaatii melkoista sorminäppäryyttä, sanoo tutkija Dorothy Fragaszy Georgian yliopistosta. Tällaisen ihmismäisen taidon löytyminen eläimeltä yllätti tutkijat.

Kapusiinit harjoittelevat vuosikaupalla

Kapusiinit eivät ole syntyjään luonnon taitavimpia pähkinänsärkijöitä. Asiantuntijoiden mukaan ne hallitsevat särkemisen taidon kunnolla vasta parin vuoden harjoittelun jälkeen.

Apinat harjoittelevat erilaisilla kivillä – jotka usein painavat enemmän kuin apina itse – ja erilaisilla pähkinöillä ja alustoilla. Aloittelijat paukuttavat pähkinöitä kaikella, mitä saavat käsiinsä, kokeneemmat taas valikoivat työkalunsa tarkemmin ja säätelevät iskuvoimaa niin, että sisus jää ehjemmäksi.

Brasiliassa tehdyt tutkimukset antavat osviittaa myös varhaisihmisten työkalujen käytön opettelusta, sanoo Fragaszy.

Hän kiteyttää asian näin: "Harjoitus tekee mestarin."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...