Yhdysvallat vapauttaa viimeiset koeapinat

Simpanssien käyttö lääketieteellisissä kokeissa loppuu pian kokonaan Yhdysvalloissa, kun maan terveysvirasto National Institute of Health päätti vastikään päästää viimeiset 50 eläinkokeissa käytettyä apinaa eläkkeelle.

perjantai 27. marraskuuta 2015 teksti Rachael Bale

Koe-eläimet pääsevät vihreämpiin oloihin

Yhdysvaltojen viimeiset virallisesti eläinkokeissa käytettävät simpanssit pääsevät pian viettämään ansaittua vapaa-aikaa vehreissä olosuhteissa Louisianassa.

Yhdysvaltojen terveysvirasto National Institute of Health (NIH) päästi jo vuonna 2013 satoja simpansseja eläkkeelle, ja nyt vapautetaan viisikymmentä viimeistä koe-eläiminä käytettyä simpanssia. Sekä vankeudessa että luonnossa elävät simpanssit ovat nykyisin uhanalaisia.

Vapautetut koe-eläimet päätyvät Louisianassa sijaitsevaan Chimp Haveniin, jonne ensimmäisten 25 yksiön odotetaan saapuvan jo joulukuussa. Loput vapautetaan vuoden 2016 alussa.

Chimp Havenissa kuvattu video näyttää, millaista elämää entiset koe-eläimet saavat viettää.

Eläinkoesimpanssit eläkkeellä Vilkaisu maan entisten koe-eläinten elinoloihin Chimp Havenissa.

National Geographic vieraili vuonna 2014 Chimp Havenissa tutustumassa siihen, millaista elämä simpanssien turvapaikassa on. Eläinten päiviin sisältyy muutakin kuin keltaisia banaaneja ja vihreää lehvästöä.

Monet simpansseista eivät olleet ikinä koskettaneet jaloillaan muuta kuin betonia, ja jotkut olivat eläneet koko elämänsä tapaamatta yhtään lajitoveria. Lisäksi moniin simpansseihin oli tartutettu HI- tai jokin muu hengenvaarallinen sairaus.

Chimp Havenissa saadut kokemukset osoittavat onneksi, että myös aiemmin sosiaalisesti eristetyt eläimet ottivat kohtuullisen nopeasti kontaktia muihin, jopa ihmisiin.

Vaikka urokset on steriloitu, Chimp Havenissa on syntynyt useita simpanssivauvoja. Paikan tarkoituksena ei kuitenkaan ole tuottaa vankeuteen lisää apinoita, joten naarassimpanssien jäädytettyihin banaaneihin lisätään raskautta ehkäiseviä hormoneja.

Hanke kuvastaa valtion halua päättää synkkä vaihe, jonka aikana simpansseja käytettiin koe-eläiminä. Chimp Havenissa on vuoden 2014 syyskuusta lähtien asunut 208 simpanssia.

Aivan kaikki asiat eivät kuitenkaan ole hyvin, sillä koko Yhdysvalloissa elää ainakin 900 simpanssia surkeissa tai ongelmallisissa oloissa joko yksityisten lääkeyhtiöiden koe-eläiminä, sirkuseläiminä ja lemmikkeinä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...