Avarampia laidunmaita

Osa mahtavien myskihärkien populaatioista on nyt uhan alla. NG tukee hanketta, jossa tutkitaan, missä myskihärät ovat ahtaalla.

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Noin 360 kilogrammaa painavia lampaiden ja vuohien sukulaisia on elänyt arktisella alueella jo noin miljoonan vuoden ajan, aina pleistoseenikaudesta lähtien. Tutkijat haluavat nyt varmistaa, että tarina jatkuu pitkälle tulevaisuuteen.

Jotkut pelkäävät ilmastonmuutoksen uhkaavan etenkin joitakin eteläisiä myskihärkäpopulaatioita (kartta vas.). Kosteat talvet voivat aiheuttaa ongelmia, jos paksut hanget ja jää estävät ravinnonsaannin. Lämmin syksy voi tietää tauteja tai epäsuotuisia olosuhteita, ja kaikki nämä yhdessä voivat hankaloittaa lisääntymistä.

Myskihärät katosivat Alaskan luonnosta 1800-luvulla, mutta niitä on onnistuttu jossain määrin palauttamaan. Nyt Alaskassa elää noin 4 300 maailman 150 000 myskihärästä. Alaskan arktisen suojelualueen, ANWR:n, kanta kuitenkin kutistui puoleen viime vuosikymmenen aikana.

NG:n tukema biologi Joel Berger yrittää nyt seurata Alaskan myskihärkiä GPS-pantojen avulla ja selvittää, missä muualla härät kenties ovat ahtaalla ja miksi. Hänen mukaansa juuri avarat laidunmaat ovat yksi näiden jääkaudesta selvinneiden otusten selviämisen perusedellytyksistä, sillä myskihärkien on kyettävä vaihtamaan maisemaa ravinnon ehtyessä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...