Brasiliasta löytyi kolme uutta konnalajia

Korkealla metsäalueella Brasiliassa elävillä konnilla on omalaatuinen lauluääni. Kuuntele tästä, miltä konna kuulostaa.

maanantai 14. joulukuuta 2015 teksti Carrie Arnold

Konnat ja sammakot kurnuttavat, sehän tiedetään, mutta jotkin lajit osaavat myös laulaa. Brasilialaisen metsän siimeksestä löytyi kolme ennen tuntematonta konnalajia, kun Paranalin yliopiston biologi Marcio Pie kuuli vuorenrinteestä outoja ääniä,

Näin konna laulaa:

Havaittuaan ensimmäisen konnan tutkijaryhmä löysi pian kaksi muuta niinikään ennen tuntematonta konnalajia. Kaikki kolme ovat punavatsaisia Etelä-Amerikan konnia, ja niiden tieteelisiksi nimiksi valittiin Melanophryniscus bianae, Melanophryniscus milanoi ja Melanophryniscus xanthostomus.

Pikkuiset konnat ovat vain runsaan 2,5 sentin mittaisia. Vielä ei ole voitu määritellä, ovatko ne myrkyllisiä, mutta alustavien dna-tutkimusten perusteella on voitu päätellä, että lajit ovat läheistä sukua keskenään.

Konna sai nimen nopeasti

Brasilian itäosien vaikeakulkuiset metsät sijaitsevat korkealla; biologi Marco Pie puhuu "taivaalla olevista saarista". Koska alueet ovat eristyksissä muusta maailmasta, yhdeltä vuorenhuipulta voi löytää ainutlaatuisia lajeja, joita ei esiinny edes lähimaastossa olevilla alueilla.

Konnia on ilmeisesti vähän, ja ne elävät alueella, jota ilmastonmuutos saattaa helposti haavoittaa. Uudet lajit olivat siis jo löydettäessään uhanalaisia.

Jotta vastalöydettyjen konnalajien säilyminen voitaisiin turvata, uutinen niiden löytymisestä ja niille annetut lajinimet julkistettiin nopeasti. Uutta lajia ei nimittäin virallisesti ole olemassa, ennen kuin sille on annettu tieteellinen nimi, Marco Pie kertoo.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...