Ensimmäistä kertaa on saatu selville jonkin hirmuliskolajin väritys kokonaisuudessaan. Kyse on 155 miljoonaa vuotta sitten eläneestä Anchiornis huxleyista (kuvassa). Vaikka ensimmäinen tieteellinen tutkimus hirmuliskojen värityksestä julkaistiin vain hieman aiemmin Nature-lehdessä, Science-lehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa on muun muassa saatu selvitettyä enemmän väripigmenttejä tietyltä alueelta.

Hirmuliskot väreissä

Ensimmäistä kertaa on saatu selville jonkin hirmuliskolajin tarkka väritys. Kyse on 155 miljoonaa vuotta sitten eläneestä Anchiornis huxleyista.

maanantai 22. helmikuuta 2010

Ensimmäistä kertaa on saatu selville jonkin hirmuliskolajin tarkka väritys. Kyse on 155 miljoonaa vuotta sitten eläneestä Anchiornis huxleyista.

Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen tehnyt ryhmä löysi Beijingin luonnohistoriallisesta museosta liejukivessä säilyneen A. huxleyin kivettyneen luurangon. Kuva: Jakob Vinther.

Anchiornis huxleyi muistutti kanan kokoista tikkaa. Sillä oli mustavalkoisen kirjavat siivet ja voimakkaan punainen harja. Lajin värityksen selvittämiseen käytettiin elektronimikroskooppia ja löydettyjä pigmenttejä vertailtiin nykylintuihin. Piirros: Michael DiGiorgio, Yale University.

A. huxleyi saattoi käyttää punaisia, mustia, harmaita ja valkoisia höyheniään parittelukumppanin houkuttelemiseen tai viestintään. Yalen yliopiston ornitologi Richard Prum sanoo, että väreillä on saattanut esimerkiksi olla seksuaalista merkitystä tai sitten eläin on varoittanut niillä muita yksilöitä puolustaessaan reviiriään. Piirros: Michael DiGiorgio, Yale University.

A. huxleyin väritys on samankaltainen kuin hamburg-rotuisten kanojen, sanoo Yalen yliopiston ornitologi Richard Prum. Julia Clarke, joka on Texasin yliopiston selkärankaisiin erikoistunut paleontologi ja yksi tutkimuksen tekijöistä, sanoo, että värien selviäminen herättää kysymyksiä, joita ”emme edes ole osanneet kysyä”. Kuva: Joel Sartore, National Geographic Stock.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...