Tyrannosaurus rex paljastui kannibaaliksi

Valtavan Tyrannosaurus rex -hirmuliskon ei tarvinnut pelätä mitään – paitsi ehkä omia lajitovereitaan. Näin on päätelty fossiilistuneista luista, joissa näkyy suuria hampaanjälkiä.

keskiviikko 20. lokakuuta 2010 teksti Brian Handwerk, National Geographic News

Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston paleontologi Nick Longrich oli tutkimassa Montanan osavaltiosta löydettyjä hirmuliskojen luita, kun hän havaitsi vielä tunnistamattomissa luissa erikoisia jälkiä.

Longrichin mukaan jäljet oli voinut aiheuttaa vain suuri petoeläin. Fossiilit olivat hautautuneet maahan 65 miljoonaa vuotta sitten. Sen aikakauden pohjoisamerikkalaisista pedoista ainoastaan Tyrannosaurus rex oli tarpeeksi kookas ja suurihampainen saadakseen aikaan luissa havaitut jäljet.

Aluksi rutiininomaiselta vaikuttanut löytö sai makaaberin käänteen, kun Longrich havaitsi, että yksi hampaanjäljin varustetuista luista oli peräisin T. rex -yksilöstä. Tämä viittasi kannibalismiin eli siihen, että T. rex oli syönyt oman lajinsa edustajia.

Varvasluussa "oli valtavia petoliskon puremajälkiä, ja ainoa tällainen lisko [tuohon aikaan] oli T. rex", Longrich kertoi. "Mitään muuta johtopäätöstä en voinut tästä tehdä."

Useita muita fossiilikokoelmia analysoitaessa löydettiin vielä kolme muuta T. rexin luuta, joissa oli vastaavia puremajälkiä.

Nick Longrich ja hänen kollegansa arvelevat, että valtavat petoliskot ovat ehkä ajoittain syöneet lajitovereitaan. Ei kuitenkaan tiedetä, tappoivatko ne toisiaan kamppailuissa vai söivätkö ne vain jo kuolleiden yksilöiden haaskoja.

Kannibalismia tavataan nykymatelijoillakin

Monien nykypetojen, esimerkiksi hirmuliskojen kaukaisten sukulaisten komodovaraanien ja krokotiilien, tiedetään harjoittavan kannibalismia, etenkin kun kohteena ovat niiden omat jälkeläiset.

Vaikka tällaista käyttäytymistä ei kovin paljon ole dokumentoitu hirmuliskojen keskuudesta, tutkijat uskovat, että 9-metrinen Majungatholus atopus pisteli poskeensa lajitovereitaan Madagaskarin saaressa 65 miljoonaa vuotta sitten.

Hans-Dieter Sues, Washington D.C.:n kansallisen luonnonhistorian museon nisäkäspaleontologian osaston johtaja, ei ole yllättynyt siitä, että T. rexin makuhermoja ehkä kutkuttivat sen oman lajin liha ja luut.

"Kaikenlaiset lihansyöjät syövät kuolleita eläimiä. Loppujen lopuksi haaskat ovat vain lihaa, joka odottaa ottajaansa", sanoo Hans-Dieter Sues, joka ei kuulunut tutkijaryhmään.

"Siatkin, jotka ovat sekä lihan- että kasvinsyöjiä, syövät kuolleita sikoja. Ei siinä ole mitään merkillistä."

Syötiinkö T. rex elävänä vai kuolleena?

Luista löytyi vihje, josta voidaan päätellä, tapettiinko T. rex varta vasten vai kävivätkö sen kimppuun vasta raadonsyöjät. Longrichin mukaan näyttää siltä, että luiden puremajäljet ovat syntyneet vasta jonkin aikaa kuoleman jälkeen.

"Vähän samaan tapaan kuin kalkkunasta kiskottaisiin irti viimeisiä lihankappaleita viidentenä päivänä kiitospäivän jälkeen", Longrich esitti vertauksena. "Jos varpaat ovat vielä syöjää kiinnostaneet, raadon on täytynyt olla jo varsin puhtaaksi kaluttu."

Se ei Nick Longrichin mukaan vielä välttämättä todista, että T. rex olisi ollut vain raadonsyöjä. Hänen tutkimuksensa julkaistiin 15. lokakuuta PLoS ONE -internetlehdessä.

"En sulkisi pois jonkinlaisen lajin sisäisen kamppailun mahdollisuutta", Longrich lisäsi.

"Vastaavaa nähdään nykyäänkin, kun karhujen ja leijonien tapaiset eläimet tappavat toisiaan. Ne kilpailevat keskenään, ja paras keino päästä eroon kilpailijasta on päästää tämä pois päiviltä lopullisesti."

Tyrannosaurus rex

Taiteilijan näkemys Tyrannosaurus rex -hirmuliskosta. Piirros: Roy Andersen, National Geographic

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...