Uusi isohampainen hirmulisko

Alkeellinen dinosaurus täyttää fossiililöydöissä olleen aukon.

perjantai 15. huhtikuuta 2011 teksti Brian Handwerk, National Geographic News

Äskettäin löydetty hirmuliskolaji täyttää varhaisimman tunnetun petoryhmän ja kehittyneempien eläinten, kuten Tyrannosaurus rexin, välisen aukon.Tämä käy ilmi uudesta tutkimuksesta.

Alkeellinen hirmulisko, joka löytyi Ghost Ranchin fossiiliesiintymästä New Mexicosta Yhdysvalloista, eli noin 205 miljoonaa vuotta sitten.

Suuren koiran korkuisella hirmuliskolla oli hyvin epätavallinen pääkallo, kertoo tutkimukseen osallistunut Hans-Dieter Sues, joka toimii selkärankaispaleontologina Yhdysvaltojen luonnonhistorian museossa Washington D.C.:ssä.

"Sillä on syvä, lyhyt kuono ja jättimäiset etuhampaat. Oli todella odottamatonta löytää tällainen pääkallon rakenne petoliskolta, joka kuuluu näin varhaiseen kehityshistorian vaiheeseen", sanoo Hans-Dieter Sues.

Erikoisten piirteidensä vuoksi uusi hirmuliskolaji sai nimen Daemonosaurus chauliodus, joka tarkoittaa kreikaksi "pahaa henkeä, jolla on ulkonevat hampaat".

Varhaisimmat dinosaurukset eivät hävinneet

Vanhimmat tunnetut hirmuliskot elivät nykyisen Etelä-Amerikan alueella myöhäisellä triaskaudella noin 230 miljoonaa vuotta sitten. Niihin kuului varhaisia edustajia kaksijalkaisista, teropodeina tunnetuista lihansyöjäliskoista.

Iso aukko juuri tämän ajan jälkeisten fossiililöytöjen ketjussa on saanut monet asiantuntijat ounastelemaan, että nämä varhaiset hirmuliskot yksinkertaisesti kuolivat sukupuuttoon.

"Teoria", sanoo Hans-Dieter Sues, "oli se, että hirmuliskolajit eriytyivät varhain... mutta sitten ne kuolivat sukupuuttoon, ja kehittyneemmät pedot valtasivat niiden paikan triaskauden loppupuolella. Niiden lajit taas eriytyivät myöhemmin trias- ja jurakauden vaihteessa. Tiedetään, että tuona aikana petoliskot kehittyivät moneen eri suuntaan ja niiden koko kasvoi huomattavasti."

Daemonosaurus-löytö sitoo nämä kaksi hirmuliskoryhmää toisiinsa.

"Uusi hirmuliskomme, yhdessä toisen kanssa, joka löytyi pari vuotta sitten... samasta paikasta, on merkki siitä, että jo näihin alkeellisiin hirmuliskoihin kuului joukko varhaisia teropodeja ja että ne säilyivät hengissä koko triaskauden ajan lähes jurakauden alkuun saakka."

Uusi laji muodostaa puuttuvan renkaan

Toistaiseksi Daemonosauruksesta tunnetaan vain sen kivettynyt kallo ja niskanikamat.

Fossiileista kuitenkin käy ilmi, että hirmuliskolla oli useita piirteitä – muun muassa selkärangassa olevat hengitysjärjestelmään kuuluvat ontelot – jotka täyttävät kehityshistoriassa varhaisimpien tunnettujen hirmuliskojen ja seuraavaksi kehittyneiden petoliskojen ryhmän, neoteropodien, välillä olleen aukon.

Se, että hirmulisko kaivettiin esiin juuri New Mexicossa, lisää löytöön vielä yhden mielenkiintoisen näkökulman, sanoo Hans-Dieter Sues.

"Olimme aavistelleet, että varhaisimmat hirmuliskot löysivät tiensä pohjoiselle pallonpuoliskolle aikana, jolloin supermanner Pangaia oli vielä olemassa ja eläimet pystyivät kulkemaan ympäriinsä kuivaa maata pitkin. Tunnetut fossiililöydöt rajoittuivat kuitenkin Etelä-Amerikkaan", Sues jatkaa.

"Uusi löytö tukee käsitystä siitä, että varhaisimmat hirmuliskot olivat levittäytyneet oletettua laajemmalle alueelle. Aiemmin siitä ei kuitenkaan ole saatu todisteita, sillä niiden fossiileja on löydetty ainoastaan Argentiinasta ja Brasiliasta."

Uusi hirmuliskolaji kuvattiin 13. huhtikuuta ilmestyneessä biologian tutkimustuloksia esittelevässä Proceedings of the Royal Society B -tiedelehdessä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...