Eläinten erikoisimmat viettelykeinot

Eläinmaailmassa ei kumppania valloiteta pelkillä iskurepliikeillä tai haparoivilla tanssiaskeleilla.

torstai 14. tammikuuta 2016 teksti Andreas Ebbesen Jensen

PAPUKAIJALLE OKSENTELU ON ESILEIKKIÄ

On aivan yhdentekevää, vaikka nimesi olisi Don Juan, Casanova tai Johnny Depp. Jos suusi löyhkää oksennukselta, sinulla ei ole naisten keskuudessa MITÄÄN mahdollisuuksia.

Paitsi jos olet papukaija.

Valko-otsa-amatsonipapukaijojen keskuudessa oksennuksen lemahdus nimittäin toimii paritteluhalun sytyttäjänä.

Kun koiras on saanut tarpeekseen esileikistä, joka on pääasiassa nokkien ja kielien hieromista yhteen, se vie naaraan lämmittelyn loppuun oksentamalla tämän suuhun. Sitten parittelu voi alkaa.

KUN KAHDESTA TULEE YKSI

Kun kaksi ihmistä on elänyt pitkään yhdessä, heidän sanotaan kasvaneen yhteen.

Merikrotin kohdalla kyse ei ole pelkästään kaiken voittavaa rakkautta kuvaavasta metaforasta vaan armottomasta totuudesta.

Merikrottikoiras nimittäin syntyy ilman ruoansulatusjärjestelmää, joten sen on kiireesti löydettävä naaras, johon kiinnittyä.

Kun koiras löytää sopivan naaraan, se tarrautuu kiinni puremalla ja alkaa erittää entsyymiä, jonka vaikutuksesta puolisot sulautuvat yhteen ikiajoiksi.

Koiras elää eräänlaisena loisena, ja ajan mittaan sen elimistö liittyy naaraan verenkiertoon. Pikku hiljaa koiraan silmät ja useimmat elimet katoavat.

Kun naaras on valmis lisääntymään, koiras hoitaa hedelmöittämisen ennen kuin lakkaa olemasta.

LAAKAMATO TAISTELEE TERÄVÄLLÄ PENIKSELLÄ

Laakamatojen seksissä on enemmänkin kyse sodasta kuin rakkaudesta.

Tämä erikoinen merieläin on hermafrodiitti eli sillä on sekä naaraan että koiraan sukupuolielimet. Kahden laakamadon paritellessa panoksena on sukupuoli.

Lasten ja heikkohermoisten silmille sopimattomassa kamppailussa laakamadot vetäisevät teräväkärkiset peniksenä esiin ja alkavat taistella toisiaan vastaan.

Se, kumpi ensimmäisenä pääsee pistämään toista, ruiskuttaa siittiösolut häviäjän sisään. Hävinneestä osapuolesta tulee odottava äiti, joka laskee munat ja huolehtii jälkikasvusta.

Katso erikoinen taistelu täältä:

KANNIBALISMIA PARITTELUN LOMASSA

Amerikkalaiselle Cyphoderris-sirkkalajille suvun jatkaminen ei ole mitään ruusuilla tanssimista, sillä se joutuu kirjaimellisesti vuodattamaan verta valittunsa sydämen valloittamiseksi.

Vuosittaisella lisääntymiskaudella koiras houkuttelee naarasta äänellä, jonka se saa aikaan hankaamalla etusiipiään vastakkain eli niin sanotulla stridulaatiolla. Kumppanin sydämen valloittamisen jälkeen on kuitenkin oltava valmis uhrauksiin.

Naaraan tyydyttämiseksi koiraan on nimittäin annettava periksi kumppanin kannibalistisille taipumuksille.

Parittelun aikana naaras pureskelee rakastajansa siipiä ja imee sen verta, kunnes on tyytyväinen. Voidaankin siis hyvällä syyllä sanoa, että rakkaus tekee kipeää!

”KULTASENI, OLETKO NÄHNYT KIVEKSIÄNI?”

Olemme kaikki kuulleet puhuttavan kukista ja mehiläisistä, mutta harvoilla on aavistus kauheuksista, joita tapahtuu mehiläispesän seinien sisäpuolella.

Koiraspuoliset mehiläiset eli kuhnurit raatavat yötä päivää miellyttääkseen kuningatartaan, jotta pääsisivät parittelemaan tämän kanssa. Nirso morsian saa kosijoiltaan päivittäin ruokalahjoja, joiden on määrä herättää sen ruokahalu.

Mehiläispesän sadoista kuhnureista vain muutama harva pääsee lopulta parittelemaan kuningattaren kanssa.

Onnellista sulhasta ei kuitenkaan käy kadehtiminen. Koirasmehiläisen ensimmäinen parittelu on nimittäin myös sen viimeinen.

Parittelun aikana kuhnurin sukupuolielimet räjähtävät kuningattaren sisälle, ja koiras kuolee kesken aktin.

Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, koiraan kivuliaalla lopulla on merkitys.

Kuhnurin sukupuolielinten riekaleet muodostavat nimittäin kuningattaren vatsaan suojatulpan, joka estää jonkin aikaa muita kosiskelijoita hedelmöittämästä kuningatarta.

EROOTTISTA TANSSIA LINNUNJALOILLA

Luonnossa harvoin näkee yhtä erikoista näkyä kuin paratiisilintukoiraiden käytös ja elehtiminen niiden yrittäessä houkutella naaraita paritteluun.

Paratiisilintujen soidinmenoihin kuuluu kullanhohtoisten sulkien kahistelua ja heiluttelua, koomiselta näyttävää tanssia, lankamaisia, robotin antenneilta näyttäviä sulkia ja jalokivimaisten värien kirjoa. Kaikki tämä naaraan suosioon pääsemiseksi.

Galleria: Paratiisilinnut tanssivat rakkaudesta

Paratiisilintujen lahkoon kuuluu 42 lajia, jotka elävät Uuden-Guinean sademetsissä.

Kuten oheinen video osoittaa, ei ole mikään ihme, että poikkeuksellinen kaunis, viettelevästi tanssiva lintu on yksi David Attenborough'n viidestä lempieläimestä.

MICHAEL JACKSON GO HOME

Paratiisilinnut voivat viedä naarailta jalat alta lanteita keinuttamalla, mutta nopeissa tanssiaskelissa nekään eivät pärjää tanssijalinnuille.

Näillä pienillä värikkäillä linnuilla, joita elää eteläamerikkalaisissa sademetsissä, jalat liikkuvat niin liukkaasti, että Michael Jacksonkin olisi kateellinen. Arvioi itse katsomalla tämä:

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...