GALLERIA Euroopan suurimman villiporolauman kintereillä

Norjan luonnontutkimuslaitoksen tutkijat ovat varustaneet useita Euroopan suurimmalla tunturiylängöllä, Hardangerviddalla, liikkuvia poroja automaattikameroilla, jotka ottavat kuvan puolen tunnin välein. Katso parhaat poroselfiet tästä.

tiistai 6. joulukuuta 2016 teksti Gitte Hou Olsen

Porojen pitäisi jouluaattona kiitää lahjalastissa ympäri maailmaa, mutta Norjan – ja samalla koko Euroopan – suurin villiporotokka juuttuu liikenneruuhkaan Etelä-Norjan Hardangerviddassa.

Valtatie poikki porojen vuoksi

Norjan luonnontutkimuslaitoksen (NINA) tutkijat vahtivat tunturiylängöllä kulkevia villiporoja GPS-pantojen avulla selvittääkseen valtatie 7:n vaikutuksia niiden liikkeisiin. Noin 25 000 poron tokka liikkuu vasomassa ja ruokailemassa laajoilla alueilla, ja valtatie rajoittaa niiden kulkua. Valtatien sulkeminen on mahdollista ison porolauman lähestyessä, ja näin tehtiinkin viime vuonna, kun noin tuhat eläintä oli matkalla pohjoiseen.

Jouluruuhka rajoittaa porojen liikkumista

Joulun ja uudenvuoden aikoihin tien sulkeminen ei vilkkaan lomaliikenteen vuoksi kuitenkaan tule kysymykseen, joten porot joutuvat hakeutumaan uusille reiteille. Tilanne on pulmallinen poroille, jotka liikkuvat jatkuvasti ravinnon perässä.

Tunneli voi purkaa poro- ja autojonot

Apua saattaa kuitenkin olla luvassa. Norjan parlamentissa keskustellaan parhaillaan ajoneuvotunnelien rakentamisesta porojen suosimille alueille. ”Tunnelien kautta liikenne pääsee paremmin Hardangerviddan läpi ja villiporolaumat voivat liikkua haluamiaan reittejä pohjoiseen päin”, sanoo Olav Strand NINA:sta.

Jos pidät upeista valokuvista, jotka esittävät luontoa, ihmisiä ja kaikkea maan ja taivaan väliltä, ihastut myös National Geographiciin, jonka jokainen numero kertoo monta kiehtovaa tarinaa maustettuina maailman parhaiden valokuvaajien taidonnäytteillä.

Voit koska tahansa tarttua lyhyeen tai pidempään tilaukseen ja kokeilla, olisiko tämä juuri sinun lehtesi.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...