Myrkyllinen, mutta onneksi lähes sokea

Lähes sokealla valeskorpionilla on myrkkyrauhaset saksiensa kärjissä.

maanantai 7. helmikuuta 2011 teksti Christine Dell'Amore, National Geographic News

1,3 senttimetriä pitkä valeskorpionilaji Cryptogreagris steinmanni löydettiin jokin aika sitten korkealla sijaitsevasta luolastosta coloradolaisen Glenwood Springsin läheltä.

Valeskorpionit ovat oikeastaan skorpioneja, joilta puuttuu pistinhäntä. Tällä äsken löydetyllä lajilla on kuitenkin pitkät, myrkkykärkiset sakset, joista on varmasti apua esimerkiksi hyppyhäntäisten ja muiden ketterien saaliiden nappaamisessa pimeydessä.

??Kyseistä valeskorpionia tavataan todennäköisesti yksinomaan Glenwood Caverns and Historic Fairy Cavesin luolakokonaisuudessa, sanovat tutkimuksen kirjoittajat.??

”Moni näistä luolista on saaria, lähes eristyneitä ympäristöjä, joissa selkärangattomat … sopeutuvat elämään maan alla”, sanoo Denverin luonnontieteellisen museon luolabiologi David Steinmann.

Hän keräsi uuden lajin talteen sen jälkeen, kun luolaopas Micah Ball oli sen vuonna 2000 löytänyt.??Valeskorpioni on alkukantaisine silmineen ja kalpeine pintoineen täysin sopeutunut elämään pimeissä ja viileissä oloissa, ja se on todennäköisesti kipitellyt luolan käytävissä miljoonien vuosien ajan, sanoo Steinmann.??

Valeskorpioni vältteli etsijöitä pitkään

C. steinmannista ei tiedetä vielä paljoa, mutta sen uskotaan olevan harvinainen, melko pitkäikäinen ja kykeneväinen käpertymään palloksi joutuessaan uhatuksi.??

Se pystyi elämään huomaamattomana näin pitkään, koska se sulautuu hyvin kivikkoon ja koska vain harva ihminen on ryöminyt luolissa etsimässä pieniä eläimiä.

??Luolista innostunut Steinmann on tähän mennessä löytänyt Coloradon luolista yli sata tieteelle uutta selkärankaislajia, joista ainakin seitsemän Glenwood Springsistä.

??”On aina hauska nähdä, mitä sieltä löytyy.”

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...