Vampyyrihämähäkki löytyi Australiasta

Hämähäkki: Mutantti lienee osuvin kuvaus myrkkyhämähäkille, joka löytyi kiven alta Uuden Etelä-Walesin osavaltiosta Australiasta.

torstai 17. syyskuuta 2015 teksti Carrie Arnold

Oikoleukahämähäkkeihin lukeutuva Atrax sutherlandi ei ole mikään uusi tuttavuus, mutta nyt vastaan tulleen yksilön väritys on varsin poikkeuksellinen.

Tavallisesti tämän lajin hämähäkeillä on kiiltävänmusta selkä ja leukakoukut sekä tummanruskea tai luumunsävyinen vatsapuoli. Tutkijan pesästä yllättämällä yksilöllä oli kuitenkin verenpunainen vatsa ja leukakoukku.

Saman lajin hämähäkkien väritys voi kyllä vaihdella, mutta verenpunaista myrkkyhammasta tutkijat eivät ole ennen nähneet.

Poikkeusyksilöön törmännyt, Australian kansallisessa yliopistossa Canberrassa työskentelevä Mark Wong arvelee, että rajun värimuunnoksen takana on jonkinlainen geenimutaatio.

Nämä pääosin maanalaisissa pesissään pysyttelevät hämähäkit voivat kasvaa viisi senttimetriä pitkiksi. Ne ponnahtavat esiin, jos saalis väräyttää pesän suuaukolle viritettyä seittiä.

Samaan sukuun kuuluva toinen hämähäkkilaji tunnetaan Australiassa hyvin, sillä sen myrkkyyn kuoli aiemmin useita ihmisiä vuosittain. Nykyisin saatavilla on onneksi tehokas vastamyrkky. Vampyyrihammasyksilön edustama laji on myös tappavan myrkyllinen, mutta siitä on ollut ihmisille paljon vähemmän harmia, koska se elää niin syrjässä ihmisistä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...