Hämmentäviä kuvia: Vuohet padon seinämällä

Italialainen vaeltaja Adriano Migliorati valokuvasi kuolemaa uhmaavia vuohia 50 metriä korkealla Cinginon padolla. Brittiläisen uutistoimisto Catersin mukaan vuohia houkuttelee padon kylkeen sen suolapitoinen kivipinta. Ruohoa syövät eläimet eivät saa kasvisruokavaliostaan riittävästi mineraaleja.

tiistai 2. marraskuuta 2010 teksti National Geographic News

Cinginon pato ei ole täysin pystysuora, joten vuohet löytävät siitä jonkin verran jalansijaa.

Alppivuohet ovat sopeutuneet vaaralliseen elinympäristöönsä, ja niille on kehittynyt erityinen sorkka, jonka puoliskot ovat etäämmällä toisistaan kuin millään muulla sorkkaeläimellä. Sorkissa on lisäksi kova ulkoreuna, jonka avulla eläin pystyy tarraamaan jyrkkiin seinämiin. Sorkan sisäreuna puolestaan on kumimaisen pehmeä, joten se toimii ”jarruna” painovoiman vetäessä eläintä alaspäin, kirjoittaa Smithsonian Magazine.

Koska padot rakennetaan yleensä jyrkkäseinäisiin kanjoneihin, Cinginon jyrkkä seinämä on tuskin mikään ennennäkemätön uutuus vuorilla eläville alppivuohille.

Uutistoimisto Catersin mukaan alppivuohet viettävät koko elämänsä kiipeillen Alppien kivisillä ja jyrkillä rinteillä, ja joskus ne kapuavat lähes viiden kilometrin korkeuteen.

Cinginon padolla kiipeillessään suolannälkäiset alppivuohet ”osoittavat kekseliäisyyttä ja hyödyntävät ihmisen pystyttämiä rakennelmia omassa ympäristössään”, sanoo Nature Conservancy -järjestön kestävän vesivoiman asiantuntija Jeff Opperman.

Jotkin muutkin yritteliäät eläinlajit pystyvät käyttämään patoja hyödykseen. Esimerkiksi ankeriaat pystyvät kirjaimellisesti kiemurtelemaan yli joistakin tiellensä osuvista padoista, sanoo Opperman. Aivan liian usein padot kuitenkin estävät eläinten liikkeet esimerkiksi katkaisemalla lohien ja muiden kalojen vaellusreitit.

”Patoasioissa ajattelemme usein vain vakavia asioita, kuten energiantarpeen ja luonnonsuojelun tasapainottamista”, sanoo Opperman. Vuohikuvat tuovat siihen ”yllättävän, humoristisen kevennyksen”.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...