Hauskoja videoita: 10 pullistelevaa eläintä!

Pallokala paisuu rantapallon kokoiseksi ollessaan uhattuna. Näin saalistajan on mahdotonta nielaista sitä. Eikä pallokala suinkaan ole ainoa eläinmaailman pullistelija. Lue 10 paisuvasta eläimestä, joista neljän pullistelua voi myös katsoa videosta.

perjantai 13. helmikuuta 2015 teksti Danielle Elliot

Marunakana

Suuret pohjoisamerikkalaiset kanalinnut, marunakanat, pullistavat kurkkupussinsa laajaksi pariutumisrituaalien yhteydessä. Paisunut kaula toimii kaikupohjana, joka vahvistaa naaraiden houkutteluun tarkoitettua syvää ja onttoa plop-ääntä. Ääni kantaa jopa viiden kilometrin päähän.

Video: Katso marunakanojen riiustelua

Pallokala

Jos pallokala joutuu pedon, kuten saukon, hampaisiin, se puhaltaa keltaisen vatsapuolensa pulleaksi, jolloin siitä tulee liian suuri saukon suupalaksi eikä saukko enää saa siitä kunnon otettakaan. Tämä puolustusmekanismi suojaa itse asiassa paitsi pallokalaa myös saalistajaa, sillä pallokalan sappirakko on myrkyllinen.

Video: Katso, miten pallokalan puolustusmekanismi toimii

Aavikon sammakko

Alle viiden senttimetrin pituinen eteläafrikkalainen Breviceps namaquensis -sammakkolaji elää kuivilla aroilla ja hiekkaisilla rannoilla. Se viettää suurimman osan elämästään tunneleissa maanpinnan alla. Kun se huomaa saalistajan lähestyvän, se pullistaa itsensä suuremmaksi ja alkaa päästellä korkeataajuuksisia kimeitä ääniä.

Katso pikku sammakon pullistelua

Punasilmälehtisammakko

Punasilmälehtisammakkokoiras voi keuhkoista puhaltamansa ilman avulla venyttää suunsa ympärillä olevaa aluetta niin paljon, että muutoin vihreä iho muuttuu lähes läpinäkyväksi. Kun ilma kulkee edestakaisin, syntyy korkea paritteluääni.

Keisarifregattilintu

Koiraalta kuluu lähes tunti pullistaa kurkkupussinsa täyteen laajuuteensa. Pussin tarkoitus on vahvistaa matalaa rummutuksen kaltaista ääntelyä, jota se lähettää paritteluviestinään. Sen kurkkuun ilmaantuu hohtavan punainen ilmapalloa muistuttava säkki, joka erottuu selvästi muuten mustasta höyhenyksestä.

Isohylje

Isohylkeet, jotka tunnetaan myös nimellä merinorsut, pullistavat kärsämäisen kuononsa ja kilpailevat kuorsausta muistuttavilla kovilla äänillä esitellessään kelpoisuuttaan parittelukumppaniksi. Jotkin yksilöt pystyvät laajentamaan kuonoaan lähes 30 senttimetrillä.

Mölyapina

Ilmapussinsa täyttäneet mölyapinat ovat yksi kovaäänisimmistä eläinlajeista. Parittelun lisäksi äänillä on tehtävänsä reviirin vartioinnissa ja eläinten välisessä muussa viestinnässä.

Video: Kuuntele mölyapinoiden mylvintää

Puffadderi

Suuri myrkkykäärme puffadderi on saanut nimensä tavasta, jolla se reagoi tuntiessaan olonsa uhatuksi. Se tekee koko ruumiinsa pulleaksi ilmalla. Samalla se sihisee äänekkäästi kertoen näin mahdollisille saalistajilleen, että olisi viisainta pysytellä kauempana.

Mursu

Ryhtyessään nukkumaan mursut pullistavat kaulaansa muodostaakseen itselleen luonnollisen tyynyn. Pullistuneina mursun kaksi ilmapussia pitävät mursun pään vedenpinnan yläpuolella sen nukkuessa. Monien muiden lajien tavoin myös mursuilla koiraat hyödyntävät ilmapussejaan esitelläkseen omaa erinomaisuuttaan pariutumisaikana.

Oranki

Orangeilla on kaulassaan paisuva pussi, joka voi laajeta lähes kuuden litran vetoiseksi. Yllättävää kyllä pussi täyttyy ilmasta uloshengityksen eikä sisäänhengityksen yhteydessä. Tutkimusten mukaan pussi vahvistaa orankien kutsuhuutoja, mutta mahdollisesti se myös auttaa orankia kiipeilemään, hengittämään ja kellumaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...