Hiiren kyyneleet toimivat lemmenrohtona

Kyynelehtimään kykenevä uros saa naaraat villiintymään – ainakin hiirten keskuudessa.

keskiviikko 14. heinäkuuta 2010 teksti John Roach, National Geographic News

Tuoreen tutkimuksen mukaan uroshiirten kyynelissä on ESP1-sukupuoliferomonia, joka lisää naaraiden paritteluhalukkuutta.

Feromonien tiedetään vaikuttavan samaan tapaan muihinkin eläimiin, mutta nyt tehty tutkimus paljastaa ensimmäistä kertaa, miten vaikutus ilmenee ”molekyylitasolla ja aivoissa”, selvittää yksi tutkimuksen kirjoittajista, Kazushige Touhara Tokion yliopistosta.

Uroshiiret erittävät kyyneliä, jotta niiden silmät pysyisivät kosteina. Kun ne sitten puhdistavat itseään, kyyneleet feromoneineen levittyvät niiden ruumiiseen ja pesään.

Pesän tai uroksen kohdalle osuva naaras taas aistii feromonin nenässään olevalla vomeronasaalielimellä, jossa feromoni kiinnittyy määrättyyn proteiinireseptoriin.

”Naaraan on kosketettava ainetta, koska se ei ole mitään tuoksuaineiden kaltaista haihtuvaa tavaraa”, sanoo Touhara viitaten siihen, miten herkästi jotkin kemialliset aineet haihtuvat.

Kosketuksen tapahduttua feromoni kulkeutuu naaraan aivojen sukupuolialueille, minkä jälkeen naaras ottaa kolme kertaa tavallista todennäköisemmin kiimaisille eläimille tyypillisen lordoosiasennon eli kohottaa takamustaan ja nostaa häntänsä pystyyn.

Ihmisiltä puuttuu sekä ESP1-feromonia koodaava geeni että aineen reseptori, joten miehille on Touharan mukaan tuskin seksuaalisessa mielessä etua herkistymisestä.

”Ihmisyhteisöissä ei enää käytetä kemiallista viestintää, koska meillä on niin hyvä näkökyky” – jolla potentiaalisia kumppaneita voi arvioida – ”ja me käytämme myös kieltä”, hän sanoo. Tutkimuksen havainnoista voi kuitenkin olla hyötyä hiirikantojen hallinnassa.

”Valtaosa luonnonvaraisista hiiristä erittää tätä feromonia runsaasti, mutta valtaosa laboratorioiden koehiiristä ei”, Touhara sanoo. Se taas on vähentänyt laboratoriohiirten lisääntymistä, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että tutkijat saattavat joutua käyttämään entistä enemmän aikaa ja rahaa perimältään sopivien koe-eläinten hankkimiseen.

Kazushige Touharan tutkimusryhmä on hakenut patenttia feromonin käytölle ”laboratoriohiirten parittelumahdollisuuksien lisääjänä”.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...