Kestävätkö torakat ydinsodan?

Onko totta, että torakat ovat ainoita eläimiä, jotka kestävät ydinsodan?Eivät sentään ainoita. Torakat ovat kyllä kovapintaisia tuholaisia, mutta niiden lisäksi tuhannet muutkin hyönteiset ja muut eläimet voisivat selvitä. Ydinpommien radioaktiivinen säteily vahingoittaa kaikkia eläviä olentoja mutta ei kaikkia yhtä paljon. Säteilyn vaikutuksia on tutkittu monissa eläinlajeissa, ja moni hyönteinenkin kestää suurempia säteily­annoksia kuin torakka. Bakteerit ovat torakoita sitkeämpiä

torstai 12. huhtikuuta 2012

Onko totta, että torakat ovat ainoita eläimiä, jotka kestävät ydinsodan?

Eivät sentään ainoita. Torakat ovat kyllä kovapintaisia tuholaisia, mutta niiden lisäksi tuhannet muutkin hyönteiset ja muut eläimet voisivat selvitä.

Ydinpommien radioaktiivinen säteily vahingoittaa kaikkia eläviä olentoja mutta ei kaikkia yhtä paljon. Säteilyn vaikutuksia on tutkittu monissa eläinlajeissa, ja moni hyönteinenkin kestää suurempia säteilyannoksia kuin torakka.

Bakteerit ovat torakoita sitkeämpiä

Muista eläimistä mikroskooppisen pienet karhukaiset ovat hyönteisiäkin sitkeämpiä, mutta kaikkein kovinta tekoa ovat silti bakteerit. Vuonna 1956 tunnistettua Deinococcus radiodurans -bakteeria pidetään kaikkein eniten säteilyä sietävänä olentona. Guinnessin ennätysten kirjaan ”maailman kovimpana bakteerina” kirjattu eliö kestää ihmisen tappavan säteilyannoksen tuhatkertaisena.

Bakteereita on ollut maapallolla 3,5 miljardin vuoden ajan. Ne ovat Maan ensimmäinen elämänmuoto – ja varmasti myöskin viimeinen.

Kysy meiltä:

Haluatko kysyä jotakin NG:n asiantuntijoilta? Lähetä kysymys osoitteeseen [email protected]. Vain julkaistaviin kysymyksiin vastataan. Kysymyksen lähettäjä palkitaan hienolla maailmankartalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...