Ihmisten tavoin mehiläisetkin voivat vaipua alakuloon ja pessimismiin.

© Shutterstock

Mehiläinen – Mehiläinenkin masentuu

Kun me olemme huonolla tuulella, pessimismi valtaa mielen ja alamme odottaa pahinta. Mehiläinen voi masentua samalla tavalla.

keskiviikko 11. tammikuuta 2017 teksti Gorm Palmgren ja Karen Grubbe

Mehiläisilläkin on tunteet!!

Havainnon teki brittiläisen Newcastlen yliopiston tutkijaryhmä, joka sai selville, että jos mehiläistä kohtelee kaltoin, se tulee huonolle tuulelle.

Tutkijaryhmä riepotteli mehiläisiä, mistä seurasi se, että mielihyvä­hormonien määrä niiden aivoissa laski selvästi.

Alakulo saa mehiläiset pessimistiseksi


Kokeessa 28 mehiläisellä maistatettiin kahta erituoksuista sokeriliuosta. Toinen liuos maistui hyvältä, ja toisessa oli lievä mehiläisen suuhun epämiellyttävä sivumaku.

Puolet mehiläisistä sai sen jälkeen 60 sekunnin ravistelukäsittelyn. Toinen puoli jätettiin rauhaan.

>> Tutustu maailman eläimiin: Saat kaksi Tieteen Kuvalehteä ja virtuaalilasit hintaan 7,90 €

Seuraavaksi mehiläisille tarjottiin viittä seosta, joissa oli sokeriliuoksia eri suhteissa. Ravistelukäsittelyn saaneet mehiläiset karttoivat kaikkia nesteitä, joiden tuoksussa oli pienikin häivähdys epämiellyttävää liuosta. Toiset mehiläiset maistoivat myös pahalta haisevia nesteitä.

Ravistelu teki mehiläiset onnettomiksi

Lopuksi tutkijat mittasivat mehiläisten aivoista mielihyvää tuottavien dopamiinin ja serotoniinin määrän. Ravistelluilla mehiläisillä pitoisuus oli selvästi muita pienempi.

Kun mehiläisiä oli ärsytetty ravistelemalla ja ne pantiin keräämään mettä, ne olivat paljon haluttomampia käymään oudoissa kukissa kuin vertailuryhmän mehiläiset.

Tutkijat tulkitsivat mehiläisten käytöksen niin, että nämä – huolimatta siitä, että niiden aivojen koko on vain miljoonasosa ihmisaivoista – olivat alakuloisia ja siksi suhtautuivat uusiin asioihin pessimistisesti.

MEHILÄISEN MONIMUTKAISET AIVOT

Mehiläisen aivoissa on vain noin miljoona hermosolua, mutta jokainen niistä on yhteydessä 1 000–10 000 muuhun aivosoluun. Tällainen verkosto pystyy yhdistelemään aistielinten tuottamia ärsykkeitä, käsittelemään niitä lukemattomilla tavoilla ja tekemään kulloiseenkin tilanteeseen sopivia ratkaisuja.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...