Myrkyllinen heinäsirkka yllätti tutkijan

National Geographic -tutkija Iain Couzin kertoo, miten lähikosketus myrkylliseen heinäsirkkaan muutti Mauritanian autiomaahan suuntautuneen tutkimusretken painajaiseksi.

torstai 14. helmikuuta 2013

Proteiinin, suolan ja veden perässä liikkuvat heinäsirkkaparvet syövät kaiken eteensä osuvan, ja kun kaikki muu on syöty, ne heittäytyvät kannibaaleiksi.

Heinäsirkat eivät pidä toistensa seurasta. Ryhmässä ollessaan ne muuttavat väriään ja käyttäytymistään ja alkavat muodostaa parvia. Kuvittelepa miljoonia hyppiviä hyönteisiä, jotka kaikki yrittävät syödä edessään olevat lajitoverinsa.

Tällaiset heinäsirkkaparvet ovat vitsaus kaikkialla Mauritaniassa, joten halusin ryhmineni saada niistä lisätietoja. Kun nostin yhden heinäsirkan tarkasteltavaksi, käteni turposivat. Auringonvalo sai hyönteisen pinnan myrkylliset kemikaalit reagoimaan ihoni kosketukseen. Kaiken kukkuraksi olimme keskellä autiomaata kahden päivän ajomatkan päässä pääkaupungista, ja ruoka oli juuri loppunut.

Ruuasta oli muutenkin pulaa kaikkialla Mauritaniassa, koska heinäsirkat olivat tuhonneet sadot. Emme voineet syödä heinäsirkkoja, jotka ovat yleensä hyvä proteiinilähde, koska ne olivatkin myrkyllisiä. Pari päivää myöhemmin aloimme käydä epätoivoisiksi. Yritimme ostaa ruokaa teelle pysähtyneiltä paimentolaisilta ja saimmekin jonkin verran kamelin sisälmyksiä. Matkaa edeltänyt vuosikymmenen kasvissyönti loppui minulta siihen paikkaan.

Riiputimme sisälmykset kuiviksi puussa, ja syötyäni niitä aloin kouristella, oksennella ja nähdä harhoja. Meillä oli hyvin niukasti vettä, ja ainoat lääketarpeemme olivat antibiootteja. Emme myöskään päässeet kunnolla suojaan auringolta, joten jouduimme hautumaan teltoissamme. Saatoimme vain odottaa. Oloni alkoi kohentua muutamaa päivää myöhemmin, ja saimme myös jonkin verran varustetäydennyksiä. Sen jälkeen voimakas hiekkamyrsky sulki meidät telttoihimme vielä puoleksitoista päiväksi. Meidän oli vain odotettava myrskyn laantumista.

Iain Couzin

National Geographicin nousevaksi kyvyksi nimeämä tutkija

Erikoisala

Parvikäyttäytyminen

Tutkimuspaikka

Mauritania

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...