Perhostenkin tutkiminen voi viedä hengenvaaraan

Perhosasiantuntija John Tennentin venematka oli päättyä kohtalokkaasti.

torstai 15. elokuuta 2013 teksti John Tennent

Tyynen valtameren perhosia ja etsimässä uusia lajeja syrjäisillä Lusancaysaarilla Papua-Uudessa-Guineassa. Meitä oli viisi henkeä seitsemänmetrisessä veneessä, jonka olin vuokrannut siirtymiseen saarelta toiselle – perämies, hänen kaksi apulaistaan, minä ja paikallinen kawapäällikkö, joka halusi kyydin – kun jouduimme pahaan puuskaan. Moottori sammui, myrsky riehui, ja vene alkoi hörppiä vettä. Äyskäröimme vettä sillä, mitä meillä oli: kookospähkinän puolikkailla.

Pientä venettä on vaikea ohjata, sillä se tapaa kääntyä tuuleen poikittain ja käydä vaarallisen kiikkeräksi. Meillä oli vain kaksi airoa, ja apulaiset soutivat hulluina pitääkseen keulan tuulta päin, mutta heti kun he lopettivat, aloimme kääntyä taas poikittain. Perämies yritti käynnistää moottoria, mutta turhaan. Kun olimme ajelehtineet pari tuntia, näkyvyys alkoi kohentua, ja päällikkö tunnisti pari vedestä pistävää karia. Päällikkö ja minä tartuimme pressuun, sidoimme sen reunat airoihin ja pidimme purjeen tekelettä tuulta vasten. Perämies ohjaili meitä kuusimetrisellä keksillä kohti Kawasaarta, jonka sijainnin päällikkö päätteli karien pohjalta.

Suuntasimme vaivalloisesti saaren taakse kohti suojan puolta, jotta myrsky ei paiskaisi meitä korallisaaren rantaan. Tartuimme koralleihin ja kiskoimme itsemme käsipelillä rantaan. Kävelimme kylmissämme ja nälkäisinä puolentoista kilometrin päähän lähimpään kylään yöksi. Viivyimme siellä kuitenkin kokonaisen viikon, koska myrsky ei hellittänyt. Myöhemmin kuulimme, että samassa myrskyssä oli ollut satoja matkustajia kuljettanut alus. Aalto oli pyyhkäissyt sen perän yli ja vienyt mennessään useita ihmisiä. Sopivasti Nelsoniksi nimetyn kawapäällikön neuvokkuuden ansiosta me viisi jäimme henkiin.

John Tennent

National Geographicin tutkimusapurahan saaja

Erikoisala

Perhosten taksonomia

Paikka

Papua-Uusi-Guinea

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...