Sirkat ovat tosielämän vampyyrejä

Sirkkojen parittelurituaaleihin kuuluu seksuaalista kannibalismia, veren imemistä ja erikoisia ääniä.

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Sirkat imevät verta

Neitsyyden menettämisen sanotaan usein muuttavan ihmistä.

Konkreettisemmin niin käy amerikkalaisille Cyphoderris-suvun sirkkakoiraille, sillä ensimmäinen naaras, jonka kanssa koiras parittelee, vie neitsyyden lisäksi osia koiraan ruumiista. Käyttäytymisekologi Scott Sakalukin mukaan näiden sirkkojen vuotuiseen parittelukauteen sisältyy ”erikoista seksuaalista kannibalismia”.

Koiraan kutsulaulu

Koiras houkuttelee naarasta parittelemaan äänellä, jonka se synnyttää stridulaatiolla eli hankaamalla etusiipiensä tyviosia vastakkain. Parittelun aikana naaras järsii koiraan takasiipiä ja imee kumppaninsa hemolymfaa (kudosnesteen ja veren seosta). Miksi jotkin koiraat kokevat näitä raastavia lemmenhetkiä (jotka eivät yleensä kuitenkaan ole hengenvaarallisia) toistuvasti ja toiset eivät milloinkaan?

Salaisuus kätkeytyy kutsulauluun. Tutkijat ovat havainneet merkittäviä eroja usein parittelemaan pääsevien koiraiden ja toista viulua soittamaan jäävien tuottamissa äänissä.

”Parittelu voi kuitenkin viedä miehistä mehut niin, ettei stridulaatio enää onnistu”, sanoo Sakaluk. ”Lisääntymiskauden lopulla kutsulaulua esittää enää ani harva, ja niillä koirailla onkin sitten käynyt flaksi niin tiuhaan, ettei siivistä ole enää kuin tyngät jäljellä.”

Cyphoderris-suku

Esiintymisalue Luoteis-Yhdysvaltojen ja Lounais-Kanadan metsät

Uhanalaisuus Vaarantunut

Fakta Cyphoderris-suvun kolme lajia kuuluvat samaan suorasiipisten lahkoon kuin muutkin sirkat, heinäsirkat ja hepokatit.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...