Suuri hyttysopas – luuloja, faktoja ja tepsiviä kikkoja

Valkosipuli, B-vitamiini ja kylmät kylvyt. Mikä on väärä luulo, ja mikä tepsii?

maanantai 27. kesäkuuta 2016 teksti Tobias Hjortkjær Schultz

Pitkät kesäillat ovat jälleen täällä. Siemailet viiniä takapihan terassilla ja vaihdat lemmekkäitä katseita elämänkumppanin kanssa. Lapset leikkivät sovussa keskellä kesäistä idylliä. Silloin se alkaa… Zzziiiii… Pieni ärsyttävä ininä, joka ilmaisee kesävampyyrien löytäneen puutarhan onnelan. Yksi saa seuraa toisesta ja kolmannesta ja pian ne varastavat koko huomion. Isä sadattelee ja äiti lohduttaa kuopusta, joka itkee, koska säärtä kutisee niin kamalasti. Iltaidylli on pihalla.

Miten toimit huomenna?

Nämä eivät tepsi

1. Voit rauhassa popsia illalla rutkasti raakaa valkosipulia. Se tekee varmasti muuten hyvää, mutta sen haju ei pidä hyttysiä loitolla.

2. Sitruunalta tuoksuvat kynttilät ovat kauniita katsella, mutta hyttysiin ne tepsivät vain siten, että niiden lämpö ja valo houkuttelevat niitä lisää paikalle.

3. Monin paikoin myydään hyttysten karkotukseen kalliita vimpaimia, jotka lähettävät korkeataajuuksista ääntä. Vaikka ne menevät hyvin kaupaksi, hyttyset eivät niistä piittaa.

4. Australiasta pohjoisemmillekin leveysasteille on levinnyt hyttystenkarkotuskikka, jossa halkaistaan limetti kahtia ja pistellään leikkauspintaan neilikoita. Yhdistelmä tuoksuu hyvältä, mutta sillä ei ole dokumentoitua vaikutusta Pohjoismaissa eläviin lajeihin.

5. Vaikka hotkisit B-vitamiinia, hyttysenpistot eivät vähene, sillä vitamiinilisä ei vaikuta hyttysiin.

Nämä tepsivät

1. Poista puutarhasta seisova vesi: tyhjennä uima-altaat ja lintujen kylpyaltaat, koirankupit, sademittarit ja kantoon jääneet kuopat, joihin kerääntyy vettä. Hyttyset kykenevät lisääntymään pienessäkin syvennyksessä, jossa on seisovaa vettä, ja jokainen naaras tuottaa kevyesti jopa 200 uutta hyttystä, joten asialla on väliä! Kala-allas voi näyttää romanttiselta, mutta kesän aikana siinä sikiää miljoonia pieniä inisijöitä.

2. Leikkaa ruoho säännöllisesti. Lyhyt nurmi kuivuu nopeammin kuin pitkä. Pitkän ruohikon kostea alusta on hyttysten mielipaikka. Ruohonleikkurin säiliötä ei kannata myöskään kipata puutarhan perälle kasaksi. Hyttyset viihtyvät siinä vielä muutama päivä leikkuun jälkeenkin. Pakkaa leikkuujäte säkkiin, vie keräyspisteeseen tai laita suljettavaan kompostiin.

3. Viritä terassille tuuletin. Sen hurina voi tuntua älyttömältä, kun ilta on viilentynyt, mutta hyttyset vihaavat tuulta. Ne eivät lennä hyvin ja kevytkin tuulenviri on niille vaarallista.

4. Vedä vaatetta ylle. Käytä mieluiten vaaleita, neutraaleja värejä ja väljiä vaatteita. Hyttyset pistävät helposti tiukan T-paidan läpi. Lisäksi niitä houkuttelevat ruumiinlämpö ja hiki, jotka molemmat tunkeutuvat helpommin tiukan vaatteen läpi.

5. Käytä hyttyskarkotteita. Ne eivät pysty pitämään kaikkia hyttysiä loitolla, mutta tehokkaimpia ovat ne, joissa on DEETiä eli dietyylitoluamidia. Muut karkotteet, joissa on runsaasti esimerkiksi IR3535:tä, eukalyptusta, piparminttua ja kamferia, voivat myös tepsiä.

Faktoja hyttysistä

  • Maailmassa on 3 000 hyttyslajia. Vain naaraat imevät verta, koiraat elävät medellä.
  • Hyttynen haistaa ihmisen jopa 50 metrin etäisyydeltä, ja vaikka hyttynen on melko kehno lentäjä, se taittaa pitkiä matkoja veren vuoksi.
  • Eri ihmiset houkuttelevat hyttysiä eri tavoin. Ilmeisesti kaikki ihmiset eivät haise hyttysistä yhtä herkullisilta. Tämä pitää varmasti paikkansa. Ikävä kyllä haju ei riipu hygieniasta, joten suihkussa käynti ei tee ketään vähemmän houkuttelevammaksi hyttysen silmissä, vaikka se voikin lieventää hienhajua. Kylmä kylpy alentaa ruumiinlämpöä, joten se voi tepsiä.
  • Ihmisen veriryhmä ei vaikuta hyttysten ruokahaluun millään lailla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...