Jääkarhu ui 687 kilometriä tauotta

Tutkijat ennakoivat pitkien uintimatkojen yleistyvän merijään hupenemisen vuoksi.

tiistai 2. elokuuta 2011 teksti Anne Casselman, National Geographic News

Jääkarhunaaras ui hiljattain ennätysmäiset yhdeksän vuorokautta putkeen ja taittoi samalla 687 kilometrin matkan.

Petoeläin kulki tuon mahtavan matkan Beaufortinmeressä, jonka jääpeite kutistuu kutistumistaan ilmaston lämpenemisen vuoksi. Se pakottaa emokarhut uimaan yhä pidempiä matkoja avovedessä, mikä taas vaarantaa niiden poikasten hengen.

Naaras menetti 22 % elopainostaan

Ennätyskarhun pentu menehtyi jossakin vaiheessa uintimatkaa, sillä sen nähtiin lähtevän emon mukaan, mutta se ei noussut enää maihin emonsa kanssa. Emokarhu itse menetti matkalla 22 % painostaan.

"Olemme melko varmoja siitä, että näiden eläinten ei aiemmin tarvinnut uida näin pitkiä matkoja, koska jääkarhun kehityshistorian aikana niiden kotimerillä ei juuri ole ollut 687 kilometriä pitkiä jäättömiä alueita", sanoo Steven Amstrup, Polar Bears Internationalin päätutkija ja yksi tuoreen jääkarhututkimuksen kirjoittajista.

Toinen tutkijoiden tarkkailema naaraskarhu teki peräti 12 vuorokauden uintimatkan, mutta sen arvellaan löytäneen joitakin lepopaikkoja matkansa varrelta.

Biologit pannoittivat 68 jääkarhunaarasta vuosina 2004–2009 voidakseen seurata niiden liikkeitä. WWF:n jääkarhubiologin ja tutkimuksen kirjoittamiseen osallistuneen Geoff Yorkin "tekniseksi sattumaksi" kutsuman seikan vuoksi tutkijat huomasivat karhujen seurantatiedoissa aukkoja, jotka kyettiin myöhemmin yhdistämään karhujen avomerellä viettämiin aikoihin.

Tutkimuksessa analysoitiin yli 50 jääkarhunaaraan yli 50 kilometrin pituisten uintimatkojen GPS-tietoja. Niitä taas verrattiin poikasten eloonjäämistietoihin.

Hallaa poikasille

"Emot, jotka uivat pitkiä matkoja avovedessä, menettivät pentujaan muita useammin", sanoo George Durner, Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitoksen (USGS) eläintutkija ja yksi tutkimuksen kirjoittajista.

Viisi yhdestätoista emosta, joilla oli pentu ennen lähtöä pitkälle uintimatkalle, menetti pentunsa ennen kuin tutkijat havaitsivat sen seuraavan kerran maalla, kertoo tutkimus, jota esiteltiin 19. heinäkuuta International Bear Associationin konferenssissa Kanadan Ottawassa. Tutkimusta ei ole vielä julkaistu missään lehdessä.

Vuoteen 1995 saakka kesäjää peitti useimmiten Beaufortinmeren mannerjalustaa, joka on runsaan hyljekantansa vuoksi jääkarhuille tärkeä elinalue. Nykyisin jää vetäytyy Beaufortin- ja Tšuktšimeren alueella satojen kilometrien päähän rannikosta, sanoo George Durner.

Vuonna 2010 Jäämeren jääpeite oli kolmanneksi pienin jäiden mittaushistoriassa. Se kertoo pitkäaikaisesta jäiden häviämissuuntauksesta, joka jatkuu Coloradossa toimivan Yhdysvaltain kansallisen lumi- ja jäätietokeskuksen mukaan vielä vuosikymmeniä.

"Olosuhteet, jotka myötävaikuttavat uintimatkojen pidentymiseen, vallitsevat siis tulevaisuudessakin, ja jos niihin liittyy poikaskuolleisuutta, ovat vaikutukset negatiivisia koko populaatiolle", sanoo Durner.

Siitä ei ole tietoa, hukkuvatko pennut merelle vai verottaako hyisessä vedessä taitettu pitkä uintimatka niin paljon niiden voimia ja energiaa, että ne menehtyvät heikkouteen maihin päästyään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...