Juovatko eläimet itsensä humalaan?

Me ihmiset emme ole ainoita eläinkunnan edustajia, joille alkoholi maistuu. Lemmenkipeät banaanikärpäset turvautuvat mielellään päihdyttävään juomaan, ja hirvet saattavat käyttäytyä sangen pököpäisesti villin yön jälkeen.

maanantai 30. marraskuuta 2015 teksti Liz Langley

Ihminen ei suinkaan ole ainoa eläinlaji, jota alkoholi kiinnostaa. Monet muutkin nauttivat esimerkiksi käyneitä hedelmiä ja alkoholipitoisia nektareita aivan kuten me ihmiset, kun juomme vaikkapa lasillisen punaviiniä.

Yhdysvalloissa Arizonan yliopistossa tehdyt kokeet osoittavat, että perhoskoiraat pysähtyvät mielellään pikku naukulle, jos lentoreitin varrella on olutta sisältävä astia.

Hyönteistutkija Katy Prudicin mukaan perhoskoiraat saattavat juoda itsensä oluesta humalaan parantaakseen naaraalle tarkoitettujen sukusoluja sisältävien spermapakettien laatua.

Alkoholi viehättää yksinäisiä banaanikärpäsiä

Science-lehdessä viitattiin vuonna 2012 samantyyppisiin, banaanikärpäsillä tehtyihin kokeisiin. Hiukan yllättävä tulos paljasti, että koiraat nauttivat mielellään alkoholia seksuaalisesti turhauttavissa tilanteissa.

Banaanikärpäskoiraat, jotka eivät saaneet tarpeeksi naaraspuolista seuraa, työnsivät kärsänsä alkoholipitoisiin hedelmiin paljon hanakammin kuin koiraat, joilla kävi parempi flaksi tyttöseuran suhteen. Tämä kävi selville verrattaessa kahden koirasryhmän ravitsemusta.

Tutkijoiden mukaan seksinnälkäiset banaanikärpäskoiraat etsiytyvät alkoholin pariin, jotta aivoihin erittyisi neuropeptidi F -nimistä kemikaalia, jonka pitoisuudet ovat yleensä suuret parittelun aikana. Banaanikärpäskoiraat saavat siis alkoholista samanlaista potkua kuin seksistä.

Tutkimukset osoittavat, että seksiä vaille jääneet banaanikärpäskoiraat haluavat humaltua. Kuva: Scott Camazine

Hirvet hankkiutuvat huppeliin

Kyllä eläinkunnan isotkin edustajat osaavat. Hirvien kaltaiset kookkaat nisäkkäät saattavat nekin humaltua, tosin tämä tapahtuu usein vahingossa, kun metsien kruunupäät hakeutuvat puutarhoihin ja popsivat maahan pudonneita, käyneitä omenoita.

"Olen nähnyt, kuinka hirvet mässäilevät käymistilassa olevilla omenoilla: ne tulevat hiukan uneliaiksi ja alkavat horjahdella", kertoo Washington D. C:ssä sijaitsevan National Zoon apulaisjohtaja Don Moore.

Eläinkunnan edustajat juopottelevat myös täällä Pohjolassa; hirvet ovat juhlineet ainakin Ruotsin omenatarhoissa – jopa siinä määrin, että ne ovat ateriastaan villiintyneinä hakeutuneet kouluihin ja jopa kenkäkauppoihin nukkumaan päänsä selväksi.

Katso, mitä humalainen hirvi tekee ruotsalaisessa kenkäkaupassa

Joidenkin eläinten käytökseen alkoholi ei vaikuta

Jotkin eläimet hankkiutuvat hiprakkaan hieman tyylikkäämmin kuin hirvet.

Malesialainen sulkahäntätupaija nauttii ravinnokseen palmunkukkien nektaria, jonka luonnollinen alkoholipitoisuus on ennätykselliset 3,8 %. Vaikka tupaijat saattavat juoda nektaria pitkin yötä, ne eivät vaikuta lainkaan humalaisilta hypähdellessään puiden latvuksissa.

Myös lepakot saattavat nauttia käyneiden hedelmien etanolipitoista mehua, mutta tämä ei näyttäisi millään tapaa heikentävän niiden äärimmäisen tarkkaa navigointia.

Jos kenkäkauppaan sammuneen hirven käytös tuntuu sinusta jopa omakohtaisen tutulta, voit ehkä lohduttautua sillä, että makit ne vasta villisti käyttäytyvätkin:

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...