Käärmeet viettelevät toisiaan tanssimalla

Maailman suurimman käärmeheimon, tarhakäärmeiden, edustajat kosiskelevat kumppaneitaan ikivanhoilla tekniikoilla. Niihin kuuluu pään keikuttelua, hännän värisyttelyä ja puraisuja. Kaikki viettelytavat eivät kuitenkaan ole yhtä vanhoja.

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Käärmeet: Kosiomenot kuin Kamasutrasta

Koiras hivelee leuallaan naaraan ihoa. Kietoo vartalonsa sen ympärille. Heiluttelee päätään viettelevästi, puraisee ja värisyttää häntäänsä. Tällaisia ovat maailman suurimman käärmeheimon – noin 2?500 lajia käsittävien tarhakäärmeiden – tavalliset kosioliikkeet.

Käytöstä tutkitaan liitukautisista fossiileistakin

Herpetologi ja paleontologi Phil Senter tutki käärmeiden kosiomenojen evoluutiota 76 tarhakäärme- ja jättiläiskäärmelajin tietojen pohjalta. Niiden ja liitukautisten fossiilien perusteella hän havaitsi, että jotkin tarhakäärmeiden tavat – leualla hively, pään keikutus – ovat ikivanhoja ja puraisut ja hännän väristely myöhempää perua. Kokonaisuudessaan parittelumenot ovat hänen mukaansa ”melkoinen tanssi”.

Käärmeet parittelevat tuntikausia

Päällekkäin makoilu on tutkittujen lajien piirissä ”lähes universaalia”, kirjoitti Senter PLOS ONE -tiedejulkaisussa, mutta se ei silti ole välttämätön parittelun onnistumiselle. Sitä varten käärmeiden tarvitsee vain asettaa takapäänsä lisääntymiselimenä ja ulostusaukkona toimivat yhteissuolet eli kloaakit vastakkain. Sitten koiras ojentaa hemipeniksensä – pyrstön sisällä sijaitsevan paritteluelimensä – ja valuttaa siittiönsä naaraan kloaakkiin.

Senterin mukaan parittelu voi kestää useita tunteja eli paljon varsinaista kosiskelujaksoa pidempään.

Tarhakäärmeet

Elinalue Meksiko, Lounais-Yhdysvallat

Tila Elinvoimainen

Fakta Kuningaskäärmeet (kuvassa), rottakäärmeet, viljakäärmeet ja sukkanauhakäärmeet kuuluvat kaikki tarhakäärmeiden heimoon. Boat ja anakondat taas ovat jättiläiskäärmeitä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...