Mikä käärme on maailman vaarallisin?

Maailman myrkyllisin käärme on aavikkotaipaani – mutta jotkin muut käärmeet ovat silti käytännössä sitä vaarallisempia.

keskiviikko 21. tammikuuta 2015 teksti Michael von Bulow

Mikä on maailman vaarallisin käärme?

Käärmeet ovat ovelia – ja niin ovat usein niitä koskevat kysymyksetkin.

Kun Arocha Musa Kampalasta Ugandasta lähetti National Geographic -lehteen kysymyksen: ”Mikä tekee kobrasta vaarallisimman käärmeen?” huomasimme pian kaksi asiaa. Ensinnäkin kobraa ei pidetä maailman vaarallisimpana käärmeenä, ja toiseksi ei ole ollenkaan helppo sanoa, mikä sitten olisi vaarallisin.

”Jos pelataan Trivial Pursuitia, vastaus on aavikkotaipaani”, toteaa pilke silmäkulmassaan Kate Jackson, biologi Whitman Collegesta Washingtonista Yhdysvalloista.

Aavikkotaipaanilla on voimakkain myrkky ja se myös suihkuttaa uhriinsa enemmän myrkkyä kuin mikään muu käärme. Aavikkotaipaani elää Australiassa, ja Australia Zoo -eläinpuiston tietojen mukaan sen myrkky riittää tappamaan 100 aikuista ihmistä yhdellä puremalla.

Käärmeenmyrkky lamauttaa uhrin lihakset

Käärmeenmyrkyn voimakkuutta mitattaessa käytetään yksikkönä tappavaa annosta (lethal dosage, LD). Annos, joka määritellään luvulla LD50, riittää tappamaan puolet koe-eläinkannasta, yleensä hiiristä.

Myrkkykäärmeiden hermomyrkky lamauttaa uhrien lihakset, mikä saa hengityksen pysähtymään. Verimyrkky estää verta hyytymästä ja tuhoaa verisuonten seinämiä. Käärmeenmyrkky sisältää yleensä sekä hermo- että verimyrkkyä ja lisäksi vielä entsyymejä, jotka tuhoavat lihaskudosta.

Mitä pienempi LD50-luku on, sitä vähemmän myrkkyä tarvitaan – ja sitä voimakkaampaa myrkky on.

Australialainen käärmeenmyrkyn tutkimuskeskus (Australia Venom Research Unit) on laatinut luettelon niistä 25 käärmeestä, joilla on alhaisin LD50 ja jotka siis ovat myrkyllisimpiä. Viisi myrkyllisintä ovat aavikkotaipaani (Oxyuranus microlepidotus), ruskeat Pseudonaja-suvun käärmeet, tavallinen taipaani (Oxyuranus scutellatus), tiikerikäärme (Notechis scutatus) ja musta tiikerikäärme (Notechis ater).

Vaarallisuus ei ole yksiselitteistä

Sekä Kate Jackson että Steven Seifert, joka on New Mexicossa Yhdysvalloissa toimivan myrkkyjen ja muiden vaarallisten aineiden tiedotuskeskuksen johtaja, tähdentävät sitä, että käärmeen vaarallisuus riippuu monesta muustakin tekijästä kuin sen myrkyn voimakkuudesta. Uhrin kannalta merkittäviä seikkoja ovat myös lähimmän ensiapuaseman sijainti ja vastaseerumin saatavuus.

Steven Seifert muotoileekin asian näin: ”Myrkyllisin käärme on se, joka puree sinua.”

Global Snakebite Initiative -järjestön mukaan käärmeenpuremat aiheuttavat maailmassa vuosittain 125 000 kuolemantapausta. Puremille ovat altteimpia ihmiset, jotka työskentelevät ulkosalla tai paikoissa, missä käärmeiden kohtaaminen on väistämätöntä, Steven Seifert huomauttaa.

”Yhdysvalloissa noin puolet puremista on täysin satunnaisia, kun taas toinen puoli aiheutuu siitä, että ihmiset tarkoituksellisesti ovat tekemisissä käärmeiden kanssa”, esimerkiksi yrittäessään siirtää tai vangita niitä, Seifert sanoo.

Länsi-Afrikassa kyykäärmeiden heimoon kuuluva Echis ocellatus -käärme viihtyy hyvin kaupunkien slummeissa ihmisten parissa, koska se popsii ravinnokseen alueilla viliseviä rottia, kertoo Kate Jackson.

Tästä aiheutuu luonnollisesti paljon vahinkoa, koska slummeissa ”monet ihmiset kulkevat paljain jaloin eikä hoitoa käärmeenpuremiin ole saatavilla”.

Afrikassa ja Arabian niemimaan eteläosassa elävä myrkyllinen käärmelaji, puffadderi (Bitis arietans), sulautuu väreiltään hyvin ympäristöön. Sen vuoksi sen päälle voi helposti astua vahingossa. Käärmeistä juuri puffadderin oletetaan tappavan eniten ihmisiä Afrikassa.

Intiassa käärmeenpuremat aiheuttavat enemmän kuolemia kuin missään muussa maailman maassa. PLOS Medicine -aikakauslehdessä julkaistun, vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan tämä johtuu muun muassa ammattitaitoisen sairaanhoitohenkilöstön puutteesta.

Esimerkiksi intialainen kyykäärmelaji Daboia russelii ei ole kaikkein myrkyllisimpien käärmeiden luettelossa, mutta silti se aiheuttaa vuosittain tuhansia kuolemantapauksia Intiassa, Kate Jackson huomauttaa.

Myrkyllisin käärme ei oikeasti ole tappanut vielä ketään

Voimakkaasti myrkyllinen aavikkotaipaani elää keskellä Australian autiomaita, missä kulkee vain harvoja ihmisiä.

Käärmeen syrjäisen elinalueen sekä Australian kehittyneen infrastruktuurin, terveydenhuoltojärjestelmän ja kulkuyhteyksien vuoksi aavikkotaipaanilla ei ole omallatunnollaan vielä yhtäkään rekisteröityä kuolemantapausta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...