Rubiinisilmäinen käärme väijyy viidakossa

Kaakkois-Aasian metsistä on löydetty uusi vihreä kyykäärmelaji, jonka silmät hohtavat kuin jalokivet.

keskiviikko 30. maaliskuuta 2011 teksti Brian Handwerk, National Geographic News

Uusi käärmelaji, jolle tutkijat ovat antaneet nimen Cryptelytrops rubeus, "rubiinisilmäinen vihreä kalkkarokäärme", on löydetty Kaakkois-Aasiasta. Käärme elää Ho Tši Minhin kaupungin lähellä olevissa metsissä, Etelä-Vietnamin kukkuloilla, Langbianin tasangolla ja Itä-Kambodžassa.

Vuosina 1999–2003 tutkijat ovat keränneet vihreitä kyykäärmeitä Thaimaassa, Laosissa, Vietnamissa ja Kambodžassa. Käärmeet on tutkittu laboratoriossa, ja fyysisten tuntomerkkien ja geneettisten testien pohjalta on määritetty uusia lajeja.

"Tämä laji tunnetaan vain muutamista yksilöistä, ja hyvin harvat ihmiset ovat nähneet sen", kertoo tutkijaryhmään kuulunut Anita Malhotra, joka työskentelee molekyyliekologina Bangorin yliopistossa Britanniassa. "Tiedämme hyvin vähän sen elintavoista."

Ruoasta ei jää jälkeäkään

Tutkijat eivät ole päässeet selville uuden lajin ravintotottumuksista.

"On ollut vaikeaa saada tietoja siitä, mitä nämä pikku otukset syövät”, Anita Malhotra sanoo. “Käärmeet sulattavat ruokansa niin hyvin, että se, mitä niiden ulosteisiin jää – jos sellaisia yleensä voidaan löytää – on erittäin huonosti hajoavia jäännöksiä, kuten nisäkkäiden karvoja tai matelijoiden kuoria ja kynsiä.

"Sammakot ovat niin helposti sulavia, että niistä ei kirjaimellisesti jää mitään jäljelle."

Ravintoa myös maan pinnalta

Hiljattain määritetyn kyykäärmelajin yksilöt elelevät enimmäkseen viidakon puissa. Ne liikkuvat silti ajoittain myös maan pinnalla etsimässä ravintoa, Anita Malhotra lisää. "Niitä tavataan usein vesistöjen lähellä, joten voidaan olettaa, että sammakot muodostavat suuren osan niiden ravinnosta.”

"Tiedämme myös, että niiden sukulaislajit syövät pieniä nisäkkäitä, ja nämä läheistä sukua olevat eläimet muistuttavat todennäköisesti ekologisessa mielessä toisiaan."

Ei tiedetä, miten hyvin rubiinisilmäinen vihreä kalkkarokäärme voi sopeutua muihin elinympäristöihin, joten on epäselvää, pitääkö sitä tarkastella uhanalaisena lajina. Malhotra ja hänen kollegansa toivovat joka tapauksessa, ettei käärme joutuisi kuuluisuutta tavoittelevien, harvinaisten eläinten keräilijöiden haaviin.

"Rubiinit", kuten käärmeitä kutsutaan, "ovat tässä suhteessa ehkä suuressa vaarassa", Malhotra sanoo, "koska tämä laji on hyvin kaunis."

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...