Tansaniassa elää aiemmin tuntematon kyykäärmelaji

Uutta harvinaista käärmettä suojellaan pitämällä sen löytöpaikka salaisena.

torstai 5. tammikuuta 2012 teksti Christine Dell'Amore, National Geographic News

Kauniilla afrikkalaisella puukyyllä on jäntevä, keltamustien siksakkikuvioiden peittämä ruumis ja keltaiset, sarvimaiset suomut oliivinvihreiden silmien yläpuolella. Näin kuvailee Tim Davenport, Wildlife Conservation Society -luonnonsuojelujärjestön Tansanian maajohtaja, vasta löydettyä myrkkykäärmelajia. 60 senttimetrin pituinen matelija löytyi syrjäisestä tansanialaisesta metsästä, kun siellä vuosina 2010–2011 kartoitettiin biodiversiteettiä eli luonnon monimuotoisuutta. Uusi laji on saanut tieteelliseksi nimekseen Atheris matildae ja englanninkieliseksi nimekseen Matilda's Horned Viper, "matildan sarvikyy".

Vihreäsilmäinen otus on äärimmäisen harvinainen. Sen alkuperäinen elinalue sademetsässä, jonka laajuus ei ole enää edes sataa neliökilometriä, kutistuu entisestäänkin ihmisen toiminnan ja muiden tekijöiden vuoksi, kertoo Tim Davenport. Tämän vuoksi Davenport olettaa, että Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN lisää käärmeen äärimmäisen uhanalaisten lajien luetteloon.

Käärmeen elinpaikka pidetään salassa

Käärmeen tarkkaa löytöpaikkaa ei paljasteta, muun muassa siksi, että se olisi turvassa lemmikkieläinten keräilijöiltä, kertoo Davenport. Afrikkalaiset puukyyt ovat monissa maissa suosittuja lemmikkejä, ja niiden vangitseminen niiden luonnollisilta elinalueilta on maailmanlaajuinen suuntaus villieläinkaupassa. "Sillä on tuhoisa vaikutus villeihin kantoihin", Davenport kirjoittaa kotisivuillaan. "Siinä määrin, että [villileläinten kauppa] on useissa paikoissa Afrikassa suurin uhka monien lajien hengissä säilymiselle luonnossa."

Tutkijat tuntevat vielä huonosti uuden käärmelajin biologiaa. Se kuitenkin tiedetään, että se on muiden kyykäärmeiden tapaan myrkyllinen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...