Zoltan Takacs

Käärmeenpyydystäjä Zoltan Takacs on yksi henkilökuvasarjaan valittu huimapää, joka on siirtänyt mahdollisen rajoja omalla alallaan.

torstai 10. tammikuuta 2013 teksti Pat Walters

Zoltan Takacs lumoutui käärmeistä pikkupoikana Unkarissa, eikä lumo ole sen koommin hellittänyt. Myrkkyasiantuntija on käynyt yli sadassa maassa, ottanut kiinni tuhansia matelijoita ja kerännyt niiden myrkkyä selvittääkseen, voisiko siitä kehittää ihmishenkiä pelastavaa lääkettä. Hän itse on allerginen käärmeenmyrkylle.

Kärsitkö kuolonkaipuusta?

Kuules nyt, pidän elämästä enkä halua kuolla. Minulla on perhe, jota rakastan valtavasti. Minun on myös syytä pitää varani, sillä kolme kollegaani on kuollut käärmeenpuremaan. En missään nimessä halua jäädä reissun päälle.

Onko käärme koskaan purrut sinua?

Kuudesti, ja jokaisesta saan syyttää itseäni. Ensimmäisen pureman sain 15-vuotiaana. Viimeisin tuli Brasilian Amazoniassa vuonna 2008 käärmeeltä, joka ei ollut kovin myrkyllinen. Sain kuitenkin karmean allergiareaktion jossain Jumalan selän takana.

Miksi pidät riskejä ottamisen arvoisina?

Perimmäinen tavoitteeni on saada myrkystä lääkkeitä. Toksiineista on tehty noin tusina lääkettä, joista jotkin pelastavat ihmishenkiä. Vakavan sydänkohtauksen saaneelle on tarjolla kolmea lääkettä, joista kaksi on johdettu matelijan myrkystä. Maailmassa on sata tuhatta erilaista myrkyllistä eläinlajia, joilla on 20 miljoonaa eri toksiinia. Kuvittelepa miten monta mahdollista lääkettä niistä voisi löytää.

Millainen on tavallinen päiväsi kenttätyössä?

Sellaista ei olekaan. Minä kiertelen maailman syrjäseuduilla. Lennän pienkoneilla. Välillä sukellan syvyyksiin. Nukun sademetsän tai aavikon keskellä. Kohtaan monenlaisia esteitä infektioista krokotiileihin, sisällissodista maanvyöryihin ja merirosvoihin. Olen joutunut putkaan, norsujen jahtaamaksi ja saanut päälleni kobranmyrkkyä.

Laboratoriotyö taitaa olla tylsää tuon rinnalla.

Ei suinkaan. Laboratorio antaa merkitystä työlleni. Näen ensimmäisenä, mitä luonto on puuhaillut satojen miljoonien vuosien aikana. Viemme sen suunnittelupöydälle ja viimeistelemme toksiinit lääketieteellisiä sovelluksia varten.

Mutta ensin on päästävä käsiksi toksiineihin.

Totta. Sitä ei voi tehdä, jollei nouse lentokoneeseen, matkusta sademetsään, napsauta taskulamppua päälle ja ala etsiä kyykäärmeitä pimeästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...