Kaikki jääpingviinistä

Pingviinit ovat kiehtovia eläimiä, jotka elävät tuhansien lintujen yhdyskunnissa ja vaeltavat jopa 150 kilometriä vuosittain. Jääpingviini on yksi monista pingviinilajeista. Tutustu tästä jääpingviiniin!

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Jääpingviini ui pitkälle hyvän aterian perässä

Jääpingviini elää Etelämantereella ja monilla mantereen rannikon edustan pienillä saarilla. Talven se viettää merissä, jotka ympäröivät Antarktiksen ahtojäitä.

Jääpingviinien pääasiallista ravintoa ovat pikkuruiset meren äyriäiset, kuten katkarapuja muistuttavat krillit, mutta ne syövät myös kaloja ja mustekaloja. Niiden tiedetään sukeltavan jopa 175 metrin syvyyteen saaliinsa perässä, mutta useimmiten ne kuitenkin saalistavat huomattavasti matalammissa vesissä.

Muiden pingviinien tavoin myös jääpingviini on taitava ja tehokas uimari. Se saattaa uida 300 kilometrin pituisen kierroksen hankkiakseen itselleen kunnon aterian.

Antarktisen kevään lisääntymisaikana lokakuussa ne etsiytyvät Etelämantereen kallioiselle rannikolle, missä ne elävät suurissa yhdyskunnissa. Yhdyskuntiin saattaa kuulua useita tuhansia lintuja.

Kun jääpingviinit ovat päässeet kiinteälle maalle, ne rakentavat pesän ja vuoraavat sen pienillä kivillä. Vaikka niiden liikkuminen maalla näyttää lähinnä hieman epämääräiseltä vaappumiselta, ne pystyvät taittamaan jalan huomattavan pitkiä matkoja. Varhain keväällä, ennen kuin laajat jääkannen kappaleet alkavat murtua, ne saattavat vaeltaa rannalla sijaitsevasta pesästään jopa 50 kilometrin etäisyydelle päästäkseen avoveteen.

Koiraat ja naaraat samannäköisiä

Jääpingviinikoiraat auttavat puolisoitaan poikasten kasvatuksessa, ja jollei pingviinejä näe aivan tarkasti, on lähes mahdotonta erottaa sukupuolia toisistaan. Naaras ja koiras hautovat vuoroin munia pitääkseen ne lämpiminä ja suojellakseen niitä pedoilta. Jos ravinnosta on pulaa, joskus vain toinen kahdesta poikasesta jää henkiin.

Noin kolmen viikon kuluttua vanhemmat voivat jättää poikaset yksin, vaikkakin poikaset usein kokoontuvat turvallisuuden vuoksi ryhmiin. Kun pikku pingviinit ovat noin yhdeksän viikon ikäisiä, ne alkavat uiskennella itsenäisesti ympäriinsä.

Kylmiä faktoja

Luokka: Lintu Ravinto: Äyriäiset ja kalat Keskimääräinen elinikä luonnossa: Korkeintaan 20 vuotta Koko: 70 cm. Paino: 4–5,5 kg. Elintapa: Yhdyskunta

Tiesitkö? Täysikasvuisten jääpingviinien on nähty varastavan kiviä naapuriensa pesistä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...