Kuinka paljon eläimet tarvitsevat unta?

Unentarve vaihtelee huomattavasti eri eläinlajeilla. Esimerkiksi leijona nukkuu pidempään kuin koira mutta ei yhtä monta tuntia vuorokaudesta kuin lepakko.

torstai 14. heinäkuuta 2011

Elämä verottaa voimia, ja nisäkkäiden on nukuttava aina välillä, mutta miksi jotkin oravalajit tarvitsevat 15 tuntia unta vuorokaudessa ja kirahvit vain 4,5?

Ero voi liittyä osin siihen, miten eläimet ovat sopeutuneet elämään energiatehokkaasti ja pysymään valppaina, sanoo UCLA:n unitutkija Jerome Siegel.

Norsut torkkuvat vain reilut kolme tuntia päivässä.

”Niin suureksi kasvaa vain syömällä enimmän aikaa”, sanoo Siegel. Ruskosiipat taas säästävät energiaa niiksi muutamaksi yön tunniksi, joina niiden saalistamat hyönteisetkin ovat liikkeellä.

Piilossa nukkuvat eläimet nukkuvat usein pidempään ja sikeämmin kuin sellaiset eläimet, jotka ovat alati alttiina vaaralle. Jotkin eläimet voivat tietenkin nukkua miten niitä huvittaa. ”Kuka nyt häiritsisi nukkuvaa leijonaa?” kysyy Siegel.

Kysy meiltä:

Haluatko kysyä jotakin NG:n asiantuntijoilta? Lähetä kysymys osoitteeseen [email protected]. Vain julkaistaviin kysymyksiin vastataan. Kysymyksen lähettäjä palkitaan hienolla maailmankartalla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...