Kuvagalleria: Iberianilves pulassa

Yksikään kissaeläinlaji ei ole kuollut sukupuuttoon sitten sapelihampaiden, mutta nyt yksi on pahassa pulassa.

maanantai 24. toukokuuta 2010

Yksikään kissaeläinlaji ei ole kuollut sukupuuttoon sitten sapelihampaiden, mutta nyt yksi on pahassa pulassa. Kuva: Pete Oxford ja Reneé Bish

Elanio, espanjalaisessa Sierra de Andújarin luonnonpuistossa elävä vuoden ikäinen uros, ylittää ”pedonkestävän” aidan aivan kuten riistanhoitajat ovat halunneetkin. Saaliseläimille tarkoitettuja alueita ympäröivät aidat pysäyttävät ketut ja villisiat mutta päästävät kissat yli.

Lisäruokinta on äärimmäinen mutta tällä hetkellä välttämätön keino, koska ilvekset eivät yksinkertaisesti lisäänny, jos kaniineja on vähän. Yksi kaniini riittää yhden ilveksen päiväravinnoksi, mutta emoilves tarvitsee niitä kaksi tai kolme.

Elanion emo Rappas määrää edelleen tahdin, mutta pian pentu lähtee etsimään omaa reviiriään seudun metsistä, tiheiköistä ja pensaikoista. Espanjalainen luonnonsuojelujärjestö Lynx Life pystyy seuraamaan sitä radiopannan avulla.

Ilvekset elävät ensimmäisen ikävuotensa jälkeen lähinnä yksin, ja niiden tiedetään pysyttelevän pienillä, noin 25 neliökilometrin reviireillä. Yleensä ne karttavat viljeltyjä ja rakennettuja seutuja, mutta viime vuonna Lynx Life havaitsi yhden naaraan tehneen 300 kilometrin reissun ja saalistaneen onnistuneesti maatalousmailla. Se saattaa olla merkki maailman uhanalaisimman kissaeläimen sopeutumiskyvystä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...