Laiskiainen lemmiskelee rauhallisesti

Miten parittelu sujuu laiskiaiselta, joka lepäilee 20 tuntia vuorokaudessa eikä juuri liiku paikaltaan?

keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Laiskiaiset ovat helppo saalis

Kuinka veteliä laiskiaiset, yleisesti maailman hitaimpina pidetyt nisäkkäät, oikein ovat? Nämä puissa asustelevat kasvinsyöjät liikkuvat päivän kuluessa usein vain joitakin metrejä ja saattavat huilia jopa 20 tuntia vuorokaudesta. Niiden aineenvaihduntakin toimii niin hitaasti, että ne kömpivät alas ulostamaan suunnilleen kerran viikossa. Hyvä toki niin, sillä maan pinnalla autot, ihmiset ja muut eläimet koituvat helposti kömpelöjen laiskiaisten kohtaloksi.

Laiskiaisen luusto soveltuu oksilla makoiluun tai pää alaspäin roikuskeluun. Niissä asennoissa laiskiaiset syövät, nukkuvat, synnyttävät – ja parittelevat.

Vaikka Baltimoren National Aquariumin sademetsäosaston laiskiaiset ovat saaneet poikasia jo neljästi, työntekijät eivät ole kertaakaan nähneet sen enempää parittelua kuin synnytystäkään. ”Niillä on oma yksityiselämänsä”, tuumii intendentti Ken Howell. Kun nämä muuten omissa oloissaan viihtyvät eläimet kuitenkin joskus parittelevat, ”ne ilmeisesti suoriutuvat siitä nopeasti”, Howell jatkaa.

Eipä hoppuilla

No, kyllä ja ei, sanoo eksoottisten eläinten pelastamiselle omistautuvan Animal Magic -hankkeen Mark Rosenthal. Hän onnistui kuvaamaan älypuhelimellaan videon kahden laiskiaisen lisääntymistoimista latvustossa.

Hänen maltillinen selostuksensa kuvailee pitkittynyttä tapahtumaa: ”Uros jatkaa yrittämistä ... naaras on vastaanottavainen ... uros aikoo taas yrittää ... Pyydän katsojilta kärsivällisyyttä, sillä nämähän ovat laiskiaisia ...”

Laiskiaiset

Elinalue Keski- ja Etelä-Amerikka

Status Kuudesta laiskiaislajista neljä on elinvoimaisia.

Fakta Bahianlaiskiainen on vaarantunut ja ”kääpiökokoinen kolmivarvaslaiskiainen” äärimmäisen uhanalainen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...