Leijonalla ei ole yhdeksää henkeä

Kuolema vaanii Serengetin leijonia kaikkialla. Tutkimukset osoittavat, että ne selviävät hengissä vain yhteistyöllä.

torstai 22. elokuuta 2013 teksti David Quammen

Kuollut mikä kuollut

Kissoilla on kuulemma yhdeksän henkeä, mutta Serengetin leijonista ei voi sanoa samaa. Elämä on kovaa ja vaarallista tällä armottomalla seudulla, ja kuollut on todellakin kuollut.

Afrikan suurimpien petojen kuten myös niiden saaliseläinten elämänkaaret tuppaavat olemaan lyhyitä. Jos täysikasvuinen urosleijona on sekä onnekas että kestävää sorttia, se saattaa luonnossa saavuttaa 12 vuoden iän. Naarasleijonat voivat elää pidempään, joskus jopa 19 vuotta.

Kaikkiaan eliniänodote on kuitenkin paljon lyhyempi, sillä pennuista puolet kuolee ennen kahden vuoden ikää. Aikuiseksi selviytyminen ei kuitenkaan ole mikään tae rauhallisesta ikääntymisestä.

Sosiaaliset leijonat

Tiikerit ovat yksineläjiä. Puumatkin elävät yksin, samoin leopardit. Leijona on ainoa aidosti sosiaalinen kissaeläin, joka elää laumoissa ja muodostaa liittoumia.

Miksi sosiaalisuudesta on tullut yhdelle kissalajille niin tärkeä ominaisuus? Onko se olennainen sopeutuma gnuiden tapaisten isojen eläinten saalistukselle? Helpottaako se pienten pentujen suojelua? Onko taistelu elintilasta johtanut tällaiseen kehitykseen?

Tiedot leijonien sosiaalisuudesta ovat karttuneet ja tarkentuneet 40 viime vuoden kuluessa etenkin Serengeti Lion Projectin ansiosta. Amerikkalaisbiologi Craig Packerin ja muiden tutkijoiden tekemä leijonien kenttätutkimus on yksi pitkäkestoisimmista lajitutkimuksista.

Yhteistyö on voimaa

Tutkimuksissa on selvinnyt, että liittouma – varsinkin jos siinä oli vähintään kolme urosta – auttoi urosleijonia saamaan ja pitämään laumoja hallinnassaan ja sitä kautta siittämään enemmän ja pidempään eläviä jälkeläisiä.

Reviiri on elintärkeä, ja parhaat reviirit, esimerkiksi saaliseläimiä houkuttelevat jokien yhtymäkohdat, kannustavat yhteistyöhön.

"Paras tapa saada monopoli johonkin noista arvokkaista ja harvinaisista parhaista reviireistä on jengiytyä samaa sukupuolta olevien lajitovereiden kanssa yhdessä toimivaksi yksiköksi", sanoo Craig Packer.

Napsauta tästä ja lue lisää eläinten kuninkaasta.

Kun napsautat Lataa-painiketta, sinua pyydetään kirjautumaan sivustoon. Jos et vielä ole rekisteröitynyt natgeo.fi-sivuston käyttäjäksi, voit tehdä sen nyt. Se vie vain minuutin eikä se maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...