65-vuotias albatrossi ei väsy munimaan

VIDEO: Ikä ei ole este vanhemmuudelle, ainakaan jos satut olemaan albatrossi. Maailman vanhin lintu, albatrossi Wisdom, on pyöräyttänyt ties monennenko munansa.

torstai 18. helmikuuta 2016 teksti Carrie Arnold

Tyynellämerellä parituhatta kilometriä Havaijilta luoteeseen sijaitsevalla Midwayn atollilla vierailleet ornitologit pääsivät hiljattain todistamaan pienoista sensaatiota huomatessaan vastakuoriutuneen albatrossinpoikasen. Sen emo on nimittäin 65-vuotias.

On toki tunnettua, että albatrossit voivat elää sangen vanhoiksi, mutta sitä ei osattu aavistaa, että ne voivat saada poikasia vielä 65 vuoden iässä.

"Wisdom-albatrossi vaikuttaa terveeltä ja nuorekkaalta. Se saa epäilemättä vielä lisää poikasia", toteaa luonnonsuojelujärjestö U.S. Fish and Wildlife Servicen edustaja Susan White, joka valvoo saaren olosuhteita.

Albatrossi munii vain yhden munan vuodessa, ja tähän mennessä Wisdom on ehtinyt saada ainakin noin 40 poikasta. Linnun ikään nähden pieneltä vaikuttava luku johtuu siitä, että kaikista munista ei kuoriudu elinkelpoisia poikasia.

Tutkijat antoivat uudelle tulokkaalle havaijinkielisen nimen Kukini, joka tarkoittaa sanansaattajaa.

Äiti isolla Ä:llä Wisdon rengastettiin ensimmäisen kerran vuonna 1956, jolloin sen iäksi arveltiin noin viisi vuotta. Moni ruostumaan ehtinyt rengas on sittemmin jo vaihdettu uuteen.

Linnuilla ei ole hampaita, eikä niiden ikää ole kovin helppoa arvioida. Renkaista on ollut huomattava apu Wisdomin iän määrityksessä.

LUE LISÄÄ: Albatrossi lentää maailman ympäri

Vaikka iäkkäälle emolle onkin ehtinyt kertyä huomattavan paljon hoivakokemusta nuoriin albatrossinaaraisiin verrattuna, poikasen hengissäpitäminen on silti kokopäiväistä työtä. Saalistajat ja nälkä ovat ainaisena vaarana.

Monet lintulajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon, mutta maailman vanhin albatrossi taistelee päättäväisesti sukunsa jatkumisen puolesta. Kun uusin poikanen toivottavasti kasvaa täysikasvuiseksi, myös sen siivenkärkien väli on kaksi metriä. Suurempien albatrossilajien siivenkärkien väli voi kuitenkin olla jopa yli 3,5 metriä. Sellaisilla siivillä kelpaa matkustella pitkiäkin taipaleita.

Koukut vaarana Luonnonsuojelijat arvioivat, että maailman 24 albatrossilajista 17 on uhanalaisia. Ahdinkoa aiheuttavat muun muassa kalastajien koukut.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...