Hollanti värvää poliisivoimiinsa petolintuja

Miehittämättömien lennokkien aiheuttamien häiriöiden uhka on saanut Hollannin poliisin turvautumaan yllättäviin apuvoimiin. Kyse ei ole huipputeknisestä ilmatorjuntakeinosta, mutta tehokas se silti on.

keskiviikko 21. syyskuuta 2016 teksti Tobias Hjortkjær Schultz; Tieteen Kuvalehti

Hollannin poliisi on julkaissut videon, jossa koulutettu kotka ottaa kiinni terroristilennokin ja tekee sen vaarattomaksi.

Lintujen ja ihmistenkin kuukausia kestänyt koulutus kantaa hedelmää. Hollannin poliisi on nyt valmis ottamaan kotkat käyttöön taistelussa vihamielisiä lennokkeja vastaan.

Video on tietenkin kuvattu vain harjoitustilanteessa, mutta lennokkien käyttö yleistyy tulevaisuudessa muidenkin kuin viranomaisten ja armeijan joukoissa. Turvallisuusviranomaisten mielestä pitää varautua siihenkin, että terroristit ja muut rikolliset alkavat hyödyntää niitä.

Hyökkäys yläilmoista

Siksi turvallisuusviranomaiset eri puolilla maailmaa varautuvat lennokkihyökkäyksiin eri keinoin, joista hollantilainen menetelmä sisältää takuulla kaikkein vähiten nykyaikaista huipputeknologiaa.

Ensimmäiset lennokkien nappaamiseen koulutetut kotkat tulevat yrityksestä nimeltä Guard From Above, joka on kehittänyt koko konseptin.

100 kotkanohjaajaa

Hollantiin ostettiin muutama kuukausi sitten Yhdysvalloista neljä valkopäämerikotkanpoikaa, joita koulutetaan parhaillaan tehtäväänsä.

Nelikko on kuitenkin vasta alkua, sillä Hollannin poliisivoimat suunnittelee kaikkiaan sadan poliisin kouluttamista kotkanohjaajiksi.

Eläinoikeusväki on kritisoinut hanketta ja kysynyt, eivätkö lennokin roottorit vahingoita kotkan kynsiä.

Käytännön harjoitukset ovat kuitenkin osoittaneet, että tavallisista kaupoista saatavat lennokit eivät tässä suhteessa ole ongelma kotkille.

Kotkalla on luonnostaan kynsiensä suojana vahva, kuorimainen ihokerros. Siitä huolimatta niille on kehitelty erityiset kynsisuojat, jotta isommatkaan lennokit eivät pääse näpsimään kotkaa kynsille.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...