Kypäräkasuaari: Australian jättilintu

Lue strutsia muistuttavasta linnusta, joka levittää siemeniä Australian pohjoisissa sademetsissä.

tiistai 12. marraskuuta 2013
  • Kypäräkasuaari on Pohjois-Australian sademetsissä ja Uudessa-Guineassa elävä isokokoinen lintu.

  • Täysikasvuisilla yksilöillä on päälaellaan "kypärä", jonka tarkoitusta ei tunneta.

  • Kypäräkasuaari ei osaa lentää, mutta se voi kasvaa ihmisen kokoiseksi. Täysikasvuinen naaras voi painaa yli 70 kilogrammaa. Elävistä linnuista vain strutsit ovat suurempia.

  • Jälkeläisistä huolehtiminen on yksinomaan koiraiden vastuulla – ne hautovat ja katsovat poikasten perään ainakin yhdeksän kuukautta.

  • Niiden ruokavalio koostuu pääasiassa hedelmistä. Täysikasvuinen kasuaari syö vuorokaudessa satoja hedelmiä ja marjoja.

  • Kasuaarin ruuansulatusjärjestelmä on lempeä, ja siemenet kulkevat sen läpi ehjinä. Kasuaari onkin merkittävä siementen levittäjä.

  • Ryparosa kurrangii -puun siemenistä vain neljä prosenttia itää, jos ne eivät kulje kasuaarien läpi. Kasuaarien ruuansulatuselimistön läpi kulkeutuneista siemenistä itää peräti 92 prosenttia. Syytä tähän ei tiedetä.

National Geographic -lehden tilaajana voit ladata kasuaarista kertovan artikkelin upeine kuvineen napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...