Näin riikinkukko viekoittelee kanoja

Eläinmaailman romansseja. Riikinkukkokoiras käyttää korean höyhenpukunsa lisäksi myös muita keinoja kumppanin houkuttelemiseksi.

perjantai 7. marraskuuta 2014

Korea riikinkukko huutelee kanojen perään

Sateenkaaren väreissä kimalteleva höyhenpuku on evoluution tapa auttaa riikinkukkoja viekoittelemaan naaraita.

Jos riikinkanoja ei ole näkyvissä, kukko saattaa houkutella niitä luokseen myös erityisellä äänellä: se päästää soidinhuudon, joka viestii sen olevan parittelemassa, vaikka se on oikeasti vielä vailla kumppania.

Tutkija Roslyn Dakin tutki riikinkanojen parinvalintaa neljän vuoden ajan. Soidinareenalla, missä riikinkukot pörhistelevät sulkiaan, naaraat valitsevat parittelukumppaneikseen samoja koirasyksilöitä, joiden pyrstölaahus ja silmätäplät ovat naaraista erityisen lumoavia, Dakin sanoo.

Riikinkukko päästelee huijauskiljaisuja

Hurmion hetkellä koiras kiljaisee aivan erityisen huudon, ja Dakin yllättyikin kuullessaan kukkojen päästävän tuon soidinhuudon tilanteessa, jossa naaraita ei ollut paikalla. Pian niitä kuitenkin saapui areenalle, ja Dakin oivalsi, että koiraat saattavat opastaa naaraita komeimpien kukkojen luo kutsuhuudollaan.

Dakin testasi teoriaansa nauhoittamalla paritteluhuutoja ja soittamalla niitä soidinareenalla – ja jälleen naaraat tepastelivat paikalle. Hän ei osaa sanoa, tietävätkö ”huijarihuutajat” äänen houkuttelevan naaraita, mutta ainakin se on tyhjää parempi keino löytää pari.

Riikinkukko

Alkuperäinen elinalue Intia ja Sri Lanka

Status Elinvoimainen

Kiehtova tieto Riikinkukon pyrstösulkien tahti soitimella on 25 värähdystä sekunnissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Ehkä tämä kiinnostaa sinua ...